Γονιμότητα: Η διατροφή σου έχει σημασία!
Γονιμότητα: Η διατροφή σου έχει σημασία!

Γονιμότητα: Η διατροφή σου έχει σημασία!

Πρόβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζουν περισσότερα από ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και τελικά να την πλήξουν είναι πολλοί. Σήμερα, περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η διατροφή και ότι η βελτίωσή της μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης σε ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας.

Προτού λοιπόν, το ζευγάρι προχωρήσει σε κάποια θεραπεία υποβοήθησης της αναπαραγωγής, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό αίτιο υπογονιμότητας και η ηλικία της γυναίκας το επιτρέπει, μπορεί να εφαρμόσει κάποιες λιγότερο παρεμβατικές πρακτικές, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες για σύλληψη. Μπορεί γύρω μας η εξέλιξη της επιστήμης να μας ωθεί στην εφαρμογή καθετί νέου που μας υπόσχεται γρήγορα ένα υγιές μωρό, όμως ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και στην πιο προηγμένη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η φύση έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

Άλλωστε, πολλές μελέτες έχουν καταδείξει μειωμένα ποσοστά γονιμότητας σε γυναίκες με προβλήματα βάρους, καθώς και σε όσες υπερκαταναλώνουν αλκοόλ ή καφεΐνη. Έχει βρεθεί, για παράδειγμα, ότι η παχυσαρκία διπλασιάζει κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα έως τη σύλληψη, σε σύγκριση με το φυσιολογικό βάρος σώματος. Αντίστοιχα, το διάστημα αυτό τετραπλασιάζεται στις γυναίκες που είναι υπερβολικά αδύνατες. Επιπλέον, οι πιθανότητες υπογονιμότητας φαίνεται ότι αυξάνονται σημαντικά στις γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, αλλά και σε όσες πίνουν πάνω από δύο καφέδες την ημέρα. Μάλιστα η αύξηση του κινδύνου είναι της τάξης του 45-60%, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Καφές, αλκοόλ και βάρος όμως, δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή και παίζουν ρόλο στη γονιμότητα. Μεγάλη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα της διατροφής είναι βασική παράμετρος του τρόπου ζωής που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη γονιμότητα. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Obstetrics & Gynecology. Όπως έδειξε, η γονιμότητα των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο μπορεί να βελτιωθεί εάν τρώνε υγιεινά, προσλαμβάνοντας επαρκείς ποσότητες από ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Τα συστατικά αυτά είναι το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγουν τα ανθυγιεινά διαιτολόγια (κυρίως όσα είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρεατικά, πατάτες, γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη) και τα τρανς λιπαρά οξέα.

Αντίστοιχα στους άνδρες, ως φαίνεται η ποιότητα του σπέρματος βελτιώνεται με τη διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Ωστόσο μειώνεται με τα διαιτολόγια που είναι πλούσια σε κορεσμένα ή τρανς λιπαρά.

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη (ιδίως αναψυκτικών και ενεργειακών ροφημάτων) σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης και φρουτοχυμών δεν ασκεί αυτή τη δράση. Επιπλέον, οι γυναίκες που τρώνε πολλά πρόχειρα φαγητά και λίγα φρούτα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυοι σε σύγκριση με όσες τρέφονται πιο υγιεινά. Και τα ζευγάρια που τρώνε κάθε εβδομάδα αρκετά θαλασσινά και ψάρια, επιτυγχάνουν νωρίτερα σύλληψη απ’ ό,τι όσα τρώνε σπανίως ψάρια.

Μέσα από τη σωστή διατροφή ο οργανισμός τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να φέρει σε πέρας τις βασικές του λειτουργίες. Μία από αυτές είναι η αναπαραγωγή. Για υγιές σπέρμα και για υγιή ωάρια απαιτείται επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που θα δράσουν σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο και θα συνεισφέρουν και στην απαραίτητη για την αναπαραγωγή ορμονική ισορροπία.

Φυλλικό οξύ, Ω3 Λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, Ψευδάργυρος, Βιταμίνη Ε, Σελήνιο, Q10, B6, B12, Σίδηρος, Μαγνήσιο και άλλα πολλά, είναι πλέον γνωστά σχεδόν σε όλους για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην αναπαραγωγή, μαζί με πιο νέες ουσίες όπως π.χ. η ινοσιτόλη, και πάντα σε συνδυασμό με καθαρή πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και ωφέλιμα λιπαρά.

28 Ιουνίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.