Παραλία και COVID19. Και τώρα, τι κάνουμε;
Παραλία και COVID19. Και τώρα, τι κάνουμε;

Παραλία και COVID19. Και τώρα, τι κάνουμε;

Η ασφάλεια στις παραλίες είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν όλους μας πια, καθώς φέτος το καλοκαίρι το μπάνιο στη θάλασσα είναι πολύ διαφορετικό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όλοι σκεφτόμαστε πώς θα ακουμπήσουμε στην άμμο, τι γίνεται με τις ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες, θα τηρούν οι υπόλοιποι τις αποστάσεις ή θα τα μαζέψω άρον-άρον και θα φύγω από την πλαζ, πόσο ασφαλές είναι το θαλασσινό μπάνιο ή το κολύμπι στην πισίνα;

Εύλογα ερωτήματα για έναν ιό που μεταδίδεται ακόμη και με την ομιλία, ενώ παραμένει σε όλα τα είδη των επιφανειών για πάρα πολλές ώρες, έως και μέρες, σύμφωνα με έρευνες.

Πάντως, οι ειδικοί τονίζουν ότι φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κάποιος στην άμμο όσο και πέρυσι. Γιατί; Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου Ράνια Τζωράκη,  «στην άμμο μπορεί να "έρθει" ο κορωνοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή». Επίσης, επισημαίνουν για τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 ότι «δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί».

Σε ό,τι αφορά στο μπάνιο στη θάλασσα, και οι δύο επιστήμονες τονίζουν ότι ισχύει ό,τι ακριβώς και όταν βρίσκεται κανείς σε οποιονδήποτε άλλο χώρο. Αυτό που υπάρχει είναι το γενικό θέμα, δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος δίπλα μας είναι ασθενής, βήξει και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο. Αυτό όμως είναι κάτι που ισχύει για κάθε ιό που μεταδίδεται με σταγονίδια, ενώ και οι δύο επιστήμονες τονίζουν ότι «από το νερό της θάλασσας δεν πάρουμε τον κορωνοϊό για να ασθενήσουμε».

Τι ισχύει όμως για τις πισίνες; Οι επιστήμονες μας καθησυχάζουν τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται τόσος φόβος, καθώς εκ του σχεδιασμού τους λειτουργούν με χλώριο. Την ίδια ώρα, προειδοποιούν βέβαια ότι η υπερχλωρίωση δεν ενδείκνυται. Όσο για το πότε θα πρέπει να γίνεται η διαδικασία της χλωρίωσης, η καλύτερη ώρα είναι αργά το βράδυ και πριν κάνουν χρήση του χώρου οι λουόμενοι, ώστε το χλώριο να έχει μέχρι την ώρα κοινής χρήσης εξατμιστεί.

Ωστόσο και οι δύο επιστήμονες τονίζουν ότι όλοι μας θα πρέπει να τηρούμε την απαραίτητη απόσταση του 1,5 μέτρου και φέτος εκτός από το αντηλιακό μας, να έχουμε μαζί μας και το αντισηπτικό μας.

17 Μαΐου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.