Tips για σωστή διατροφή στις διακοπές
Tips για σωστή διατροφή στις διακοπές

Tips για σωστή διατροφή στις διακοπές

Διακοπές σημαίνει ξεγνοιασιά, ύπνος, χαλαρότητα, διασκέδαση, χαρά, μπάνιο στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία. Σημαίνει όμως και διακοπές από τη σωστή διατροφή; Μάλλον όχι. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, η κατανάλωση αλκοόλ και η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί πολύ εύκολα να σου προκαλέσει αφυδάτωση, ενώ αν χρειαστεί να ταξιδέψεις πολλές ώρες είναι πολύ πιθανό σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη κούραση του χειμώνα να σε εξαντλήσει πριν καν φτάσεις στον προορισμό σου. Άσε που τα ακανόνιστα γεύματα στις διακοπές, μπορεί να σου προσθέσουν κιλά, χωρίς καν να το καταλάβεις.

Για αυτό ανάλογα την περίσταση ακολούθησε τα εξής tips για σωστή διατροφή στις διακοπές:

Στο αεροπλάνο ή το πλοίο

  • Ξηρούς καρπούς: Αμύγδαλα, κράνμπερις, φιστίκια, σταφίδες, καρύδια, ανάμεικτα με αποξηραμένα φρούτα, γίνονται τέλειες μικρές μερίδες σε σακουλάκι, ιδανικές για τις στιγμές που θα νοιώσεις «λιγούρα» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού . Εάν θέλεις το σνακ σου λίγο πιο τραγανό, πρόσθεσε μερικές κουταλιές από τα αγαπημένα σου δημητριακά, στεγνά, που θα σου προσφέρουν έξτρα δόσεις χορταστικών φυτικών ινών.
  • Αντίστοιχα μπορείς να επιλέξεις να έχεις στην τσάντα σου δύο πρωτεϊνικές μπάρες χωρίς ζάχαρη, που και θα σε χορτάσουν και θα σου δώσουν ενέργεια για ένα πολύωρο ταξίδι.
  • Μπορείς επίσης να έχεις μαζί σου φρέσκα φρούτα, μια μπανάνα, ένα μήλο, που ικανοποιούν γρήγορα την πείνα σου, ενώ οι φυσικές τους ίνες σε κρατούν για περισσότερη ώρα χορτάτη. Αν είσαι του «λαχανικού», μερικά καρότα καθαρισμένα ή σέλερι, φυλάσσονται άνετα σε συσκευασίες για σάντουιτς και κάνουν εξίσου καλή δουλειά όταν γουργουρίζει το στομάχι.
  • Ωστόσο, αν η όρεξή σου τραβάει κάτι πιο χορταστικό «στο μάτι» από φρούτα ή ξηρούς καρπούς, πάρε μαζί σου σάντουιτς. Δυο φέτες μαύρο ψωμί με φυστικοβούτυρο για παράδειγμα ή ένα σάντουιτς με στήθος γαλοπούλας και λίγη μουστάρδα θα σου προσφέρει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης που θα σου δώσουν ενέργεια και  την ευχάριστη ψευδαίσθηση ότι έφαγες «βασιλικά».

Στο νησί ή το βουνό ή το παραθαλάσσιο θέρετρο

Το πού θα πας για διακοπές δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τι θα τρως εκεί. Για αυτό:

  • Ούτε μέρα χωρίς πρωινό. Δεν «διαπραγματεύεσαι» το πρωινό σου ούτε στα ταξίδια. Επωφελήσου από την ποικιλία στο πρωινό μενού του ξενοδοχείου σου. Εάν η διαμονή σου δεν παρέχει πρωινό, φρόντισε να είναι το πρώτο που θα αναζητήσεις. Προτίμησε αυγά, βρασμένα ή ομελέτα, μαύρο ψωμί, φρέσκους χυμούς, , ή σάντουιτς με σολομό και λαχανικά ή λευκό κρέας. Απόφυγε αλλαντικά και μπέικον, προτίμησε γαλοπούλα. Τρώγοντας ένα πλούσιο πρωινό, οι πιθανότητες να χάσεις την αυτοκυριαρχία σου και να πέσεις σε «παγίδες» μειώνονται. Επίσης έχεις το απαραίτητο καύσιμο να ξεκινήσεις τις περιηγήσεις.  
  • Μην ξεχνάς το νερό. Για να μην «προδώσεις» τη διατροφή σου, φρόντισε να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου τακτικά. Πολλές φορές μπερδεύουμε τη δίψα  με ένα αίσθημα πείνας το οποίο σπεύδουμε να ικανοποιήσουμε τρώγοντας χωρίς λόγο και σκέψη, αφού στην πραγματικότητα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι… νερό. Επίσης πονοκέφαλοι, κράμπες, κόπωση, είναι κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να νοιώσουμε όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Και προς θεού, μην αντικαταστήσεις το νερό με κοκτέιλ ή γρανίτες. Η ζάχαρη και το αλκοόλ δεν θα σε ξεδιψάσει, ούτε θα σε ενυδατώσει. Pro Tip: Για έξτρα ενυδάτωση του οργανισμού σου, ενώ είσαι για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο είναι οι ηλεκτρολύτες
  • Ψώνισε έξυπνα. Το να τρως υγιεινά και σωστά είναι σχετικά εύκολο… όταν βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Όχι μόνο γιατί γνωρίζεις τα προϊόντα, αλλά και γιατί έχεις και τη δυνατότητα να μαγειρέψεις μόνος σου το φαγητό σου. Όταν αυτές οι επιλογές δεν υπάρχουν, η υγιεινή διατροφή φαίνεται «βουνό». Βρίσκεσαι λοιπόν στο δρόμο, μακριά από το σπίτι σου. Οι καλύτερες επιλογές σου είναι: Ένα σάντουιτς με γαλοπούλα ή κοτόπουλο ή πίτες λαχανικών, ντόπια φρούτα ή φρουτοσαλάτες, σαλάτες (προτίμησε χωρίς σος), ένα γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτα, smoothies, φυσικοί χυμοί. Απόφυγε τυποποιημένα προϊόντα - ιδιαίτερα όταν δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι είναι αυτό που διαλέγεις - τηγανητά και μπέργκερ.

Τρώγοντας στην ταβέρνα ή το εστιατόριο

Φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι του ταξιδιού σου, είναι και η γευσιγνωσία. Μην βιαστείς να παραγγείλεις το πιάτο σου στην ταβέρνα ή το εστιατόριο. Μελέτησε καλά το μενού, ζήτησε να σου εξηγήσουν αυτά που δεν καταλαβαίνεις και μείνε στις πιο «λιτές» επιλογές.

  • Κρέας ή ψάρι; Ό,τι κι αν επιλέξεις, καλύτερα να το φας φούρνου ή σχάρας και όχι στο τηγάνι. Αν υπάρχει στον ατμό, είναι το ιδανικό.
  • Λαχανικά. Να συμπεριλαμβάνεις σε κάθε γεύμα σου τις σαλάτες. Προτίμησε λαχανικά εποχής.
  • Απόφυγε συνοδευτικά, όπως τηγανητές πατάτες. Προτίμησε πατάτες φούρνου.

 

6 Αυγούστου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.