Υποκατάστατα γάλακτος. Μύθοι και αλήθειες
Υποκατάστατα γάλακτος. Μύθοι και αλήθειες

Υποκατάστατα γάλακτος. Μύθοι και αλήθειες

Το αγελαδινό γάλα θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των παιδιών, αλλά και πολλών ενηλίκων. Καταναλώνεται ως ρόφημα, αποτελεί μέρος του πρωινού τους με δημητριακά, προστίθεται στο τσάι, στον καφέ, στα smoothies. Ωστόσο, από μία ηλικία και μετά το αγελαδινό γάλα ή γενικώς το ζωικό γάλα, δεν προσφέρεται για μεγάλη απορρόφηση ασβεστίου ή πρωτεΐνης όπως το γιαούρτι ή το τυρί. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν είτε δυσανεξία στη λακτόζη είτε το αγελαδινό γάλα τους προκαλεί φούσκωμα και πρόβλημα στην πέψη. Για αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή πολύ απλά θέλουν να σταματήσουν να καταναλώνουν ζωικής προέλευσης προϊόντα, στρέφονται σε υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα αμυγδάλου , καρύδας ή σόγιας, βρώμης, ρυζιού ή και κάσιους, αλλά και κάνναβης ή κινόα.

Με την έκρηξη του ενδιαφέροντος για τα vegan προϊόντα διατροφής και ειδικότερα για τα υποκατάστατα γάλακτος, έχει πυροδοτηθεί και μια έντονη παραφιλολογία γύρω από αυτά. Εμείς θα αναλύσουμε και θα καταρρίψουμε έναν προς έναν τους μύθους γύρω από αυτά.

Μύθος: Τα υποκατάστατα γάλακτος είναι πολύ ακριβά.

Αλήθεια: Όπως σε όλα τα προϊόντα διατροφής, έτσι και στα υποκατάστατα γάλακτος υπάρχει πληθώρα προσφοράς και κατά συνέπεια ανταγωνισμός που ρίχνει τις τιμές. Συν τοις άλλοις, δεν είναι και πολύ δύσκολο να φτιάξεις ακόμη και μόνος σου γάλα από αμύγδαλο, βρώμη, κάσιους ή καρύδα. Ίσως, πιο ακριβό να θεωρείται το γάλα από κινόα. Κι αυτό γιατί ενώ το κινόα έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές «superfood» τα τελευταία χρόνια, το γάλα από κινόα είναι αρκετά νέο στην αγορά. Για το λόγο αυτό, είναι ελαφρώς πιο ακριβό από τα άλλα μη γαλακτοκομικά γάλατα και μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μύθος: Οι συσκευασίες των υποκατάστατων γάλακτος περιέχουν ζάχαρη.

Αλήθεια: Υπάρχουν συσκευασίες με ζάχαρη και συσκευασίες χωρίς ζάχαρη. Αρκεί απλώς να διαβάσεις τι αναγράφεται.

Μύθος: Τα υποκατάστατα γάλακτος δεν είναι πηγή πρωτεϊνών

Αλήθεια: Εξαρτάται από το υποκατάστατο γάλακτος που θα επιλέξεις. Για παράδειγμα, το γάλα από κάσιους περιέχει λιγότερο από το ένα τρίτο θερμίδων του αγελαδινού γάλατος, μισή ποσότητα λιπαρών και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, μπορεί να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή για άτομα με αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνη. Ίσως είναι καλύτερα να επιλέξουν γάλα από σόγια ή βρώμη σε αυτή την περίπτωση, που είναι πολύ καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών.

Μύθος: Τα υποκατάστατα γάλακτος προκαλούν αλλεργίες

Αλήθεια: Ισχύει ό,τι για κάθε προϊόν διατροφής και για το ζωικό γάλα. Για παράδειγμα, οι δυσανεκτικοί στη λακτόζη άνθρωποι δεν το καταναλώνουν. Αν πάλι είσαι αλλεργικός στους ξηρούς καρπούς, ε τότε δεν θα επιλέξεις γάλα αμυγδάλου ή από κάσιους, αλλά από σόγια για παράδειγμα.

Μύθος: Τα υποκατάστατα γάλακτος δεν είναι νόστιμα.

Αλήθεια: Είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου.

19 Ιουνίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.