5 λόγοι για να μην βάζετε την ψυχική σας υγεία σε δεύτερη μοίρα
5 λόγοι για να μην βάζετε την ψυχική σας υγεία σε δεύτερη μοίρα

5 λόγοι για να μην βάζετε την ψυχική σας υγεία σε δεύτερη μοίρα

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν κάνουν διακρίσεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να τα εκδηλώσει, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, είναι πιο συχνά από πολλά σοβαρά σωματικά νοσήματα, ενώ κοστίζουν εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Ενδεικτικά, διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες που πεθαίνουν από προβλήματα ψυχικής υγείας είναι περισσότερες από εκείνες που πεθαίνουν από προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Στην πραγματικότητα, οι παγκόσμιοι ετήσιοι θάνατοι από αυτοκτονία (φτάνουν το 1 εκατομμύριο) είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τον αριθμό των μητρικών θανάτων (είναι σχεδόν 360.000 και καταγράφονται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες).

Ωστόσο, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο επενδύσεων, πολύ περισσότερα χρήματα και προσοχή δίνονται στις έρευνες και τις δράσεις πρόληψης που αφορούν την υγεία των γυναικών, παρά σε εκείνες που αφορούν στην ψυχική υγεία.

Το να ζει ένας άνθρωπος μία πλήρη, παραγωγική ζωή δεν εξαρτάται μόνο από αυτό που εκλαμβάνει ως σωματική υγεία. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική και δεν πρέπει να την αγνοούμε. Είτε λοιπόν κάποιος έχει συμπτώματα που επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του είτε τη συμπεριφορά του, καλό είναι να το λέει σε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, παραμερίζοντας αναστολές, αισθήματα ντροπής ή ακόμα και φόβους που ενδεχομένως του γεννούν αυτά τα συμπτώματα.

Ιδού πέντε λόγοι για να μην βάζετε την ψυχική σας υγεία σε δεύτερη μοίρα

  1. Καλύτερη σωματική υγεία. Ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετα. Όπως ακριβώς τα σωματικά προβλήματα επηρεάζουν την ψυχική διάθεση, έτσι και τα ψυχικά νοσήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σωματική υγεία (π.χ. εμποδίζοντας τον ύπνο ή μειώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού). Όταν, εξάλλου, κάποιος έχει ταυτοχρόνως σωματικό και ψυχικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση του ψυχικού μπορεί να αμβλύνει και το σωματικό. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της κατάθλιψης σε ασθενείς με αρθρίτιδα οδηγεί σε μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις και καλύτερη γενική υγεία.
  2. Βελτιωμένη παραγωγικότητα και οικονομική σταθερότητα. Τα αθεράπευτα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν κύρια αιτία μειωμένης παραγωγικότητας, απουσίας από την εργασία και οικονομικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, το 2012 μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημοσίας Υγείας έδειξε ότι οι πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη έχουν αυξημένες πιθανότητες να παίρνουν αλλεπάλληλες, πολυήμερες αναρρωτικές άδειες. Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Psychiatry, έδειξε ότι οι πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν τουλάχιστον 40% χαμηλότερο εισόδημα. Μια άλλη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι πάσχοντες από αθεράπευτα ψυχιατρικά προβλήματα αποτελούν το ένα τρίτο των αστέγων.
  3. Καλύτερη πρόγνωση. Όπως ισχύει για τα σωματικά νοσήματα, έτσι και τα ψυχικά προβλήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν γίνεται νωρίς η διάγνωση και αρχίζει εγκαίρως η θεραπεία. Και αυτό δεν αφορά μόνο το πώς θα νιώθει ο ίδιος ο ασθενής, αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που συνήθως έχουν τα ψυχικά προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις (κοινωνικές, προσωπικές, επαγγελματικές).
  4. Μακροζωία με καλή ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, όσοι πάσχουν από έστω και ήπιο πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Όσοι, όμως, έχουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. μείζονα κατάθλιψη, σοβαρή αγχώδη διαταραχή) διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους ψυχικά υγιείς συνομηλίκους τους. Η συχνότερη δε αιτία πρόωρου θανάτου είναι τα καρδιολογικά προβλήματα.
  5. Ελευθερία. Οι ψυχικά υγιείς άνθρωποι είναι οι ελεύθεροι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να ζήσουν, να ρισκάρουν, να γελάσουν δυνατά και να κάνουν ελεύθεροι τις επιλογές τους.
30 Σεπτεμβρίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.