5 tips για να αντιμετωπίσεις τους μύκητες των νυχιών
5 tips για να αντιμετωπίσεις τους μύκητες των νυχιών

5 tips για να αντιμετωπίσεις τους μύκητες των νυχιών

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, άμμος, πισίνα, βαμμένα νύχια. Ο συνδυασμός που σκοτώνει… το νύχι.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η ονυχομυκητίαση είναι μια κοινή λοίμωξη των νυχιών. Εκτιμάται ότι προσβάλλει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια των νυχιών.

Πώς αναπτύσσεται; Οι μύκητες γεννιούνται και θρέφονται από την υγρασία. Για παράδειγμα, αν είσαι αθλητής ή αθλήτρια και περνάς ώρες μέσα στην πισίνα του κολυμβητήριου και στη συνέχεια χωρίς να σκουπίσεις τα πόδια σου από το ντους ή ακόμα και να στεγνώσεις την περιοχή των νυχιών, αλλά κι αυτή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, με πιστολάκι, φορέσεις τις κάλτσες σου και τα αθλητικά σου παπούτσια κι ακόμη χειρότερα, μείνεις ώρες έτσι, τότε η συνεχής υγρασία γεννά «παιδάκια», τους μύκητες. Αν μέσα σε όλο αυτό προσθέσεις ότι το καλοκαίρι, πατάμε με γυμνό πόδι στην άμμο, τρίβουμε μέσα σε αυτή, ακουμπάμε σε αμφιβόλου καθαριότητας ξαπλώστρες, πατάμε στα μέσα μεταφοράς με ανοιχτά παπούτσια, αν μιλάμε για το γυναικείο φύλο έχουμε βαμμένα νύχια, τότε το νύχι δεν αναπνέει, εγκλωβίζει την υγρασία και μαζί με αυτή και τα συστατικά που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων των νυχιών.

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιο ή κάποια από τα νύχια σου προσβλήθηκαν από μύκητες; Στα αρχικά στάδια, το νύχι αρχίζει και παίρνει ένα πιο κίτρινο χρώμα από το συνηθισμένο, ενώ όταν το κόβεις μυρίζει έντονα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα νύχια σπάνε πολύ εύκολα και σε συγκεκριμένα σημεία. Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι έχεις προσβληθεί από ονυχομυκητίαση. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το διαπιστώσεις είναι η ονυχοκαλλιέργεια σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Αν τελικά τα αποτελέσματα βγουν θετικά, να ξέρεις πως δεν χρειάζεται πανικός και πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αλλά να θυμάσαι πάντα ότι η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι η άμεση, πριν ο μύκητας προχωρήσει πολύ βαθιά ώστε να αλλοιώσει το νύχι. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι αντιμετωπίσιμος, αλλά όσο πιο αργά απευθυνθείς στον φαρμακοποιό σου τόσο πιο μακριά σε διάρκεια η θεραπεία.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις; Εύκολα.

  1. Προμηθεύσου το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με την περίσταση και εφάρμοσέ το στο νύχι σου με βάση τις αναγραφόμενες οδηγίες. 
  2. Αν είσαι γυναίκα, προσπάθησε να μην βάψεις καθόλου τα νύχια σου για να «αναπνέουν».
  3. Φόρα ανοιχτά παπούτσια για να αναπνέει το νύχι σου.
  4. Στέγνωνε πάντα μετά το μπάνιο τα πόδια σου με το πιστολάκι. Προσοχή! Δεν πρέπει να καείς. Κράτα το σεσουάρ από απόσταση.
  5. Τέλος, κόβε σύριζα τα νύχια σου, ώστε το προϊόν που έχεις προμηθευτεί είτε σε μορφή λάκας είτε σε μορφή σπρέι ή gel, να απορροφηθεί σε βάθος.

14 Ιουνίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.