7 tips για να αντιμετωπίσεις τις αλλεργίες της Άνοιξης

7 tips για να αντιμετωπίσεις τις αλλεργίες της Άνοιξης

H Άνοιξη έχει μπει για τα καλά κι εσύ αντί να χαίρεσαι «κλαις». Δεν το κάνεις επίτηδες και σίγουρα δεν το ελέγχεις. Αυτή η άτιμη η αλλεργία φταίει για τα δάκρυα στα μάτια και το τρέξιμο της μύτης. Είναι τόσο άτιμη που μπορεί να μετατρέψει σε μαρτύριο μια απλή βόλτα στην εξοχή η και στην πόλη αυτή την περίοδο.

Κι αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να σταματήσεις ή να περιορίσεις έστω τα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν, έχουμε να σου πούμε ότι πλανάσαι πλάνην οικτρά.

Αλλά πριν σου αποκαλύψουμε τη λύση, μάθε πρώτα ότι οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες, δηλαδή η αλλεργική ρινίτιδα με ή χωρίς επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα, οφείλονται κυρίως στη γύρη των φυτών. Τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και πονοκέφαλος. H αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από ρινοεπιπεφυκίτιδα που εκδηλώνεται συνήθως με φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα και από αλλεργικό άσθμα του οποίου τα συμπτώματα είναι εξατομικευμένα. 

Ο κύριος υπαίτιος για την εμφάνιση των αλλεργιών είναι η γύρη από τα αγριοσιτηρά (γρασίδια) και τα καλλιεργημένα δημητριακά, η γύρη της ελιάς, η γύρη του φυτού ελξίνη ή Parietaria (γνωστό με τις ονομασίες αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.ά.), και οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας, καθώς και η εντυπωσιακή αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης.

Η θεραπεία μπορεί να είναι μια προληπτική αγωγή, ώστε να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων αυτών. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να προσπαθήσεις να μειώσεις την έκθεσή σου στους αλλεργιογόνους παράγοντες, που προέρχονται συνήθως από τα δέντρα και τα λουλούδια. 

Ειδικότερα, φρόντισε:

  1. Να αποφεύγεις τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
  2. Να κρατάς τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σου κλειστά, όταν φυσάει Νοτιάς και κατά συνέπεια μεταφέρει κι αφρικανική σκόνη.
  3. Να αερίζεις το σπίτι σου το πρωί και μετά να κλείνεις ερμητικά τα παράθυρα.
  4. Να καθαρίζεις καλά το σπίτι με φυσικά καθαριστικά, ώστε να αποφεύγεις τη σκόνη και τα ακάρεα, αλλά και τα βλαβερά αέρια των χλωριούχων απορρυπαντικών, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σου.
  5. Να φοράς γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύεις τα μάτια σου, και κράνος όταν είσαι σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη, το στόμα και τα μάτια.
  6. Να αποφύγεις ή να περιορίσεις στο ελάχιστο τα φυτά εσωτερικού χώρου.
  7. Να δράσεις προληπτικά, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε απόλυτα φυτικά προϊόντα που θα σου συστήσει ο φαρμακοποιός. Πάτησε ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ενημερωθείς.

 

3 Απριλίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.