Αιμορροΐδες: Σταμάτα να τις θεωρείς ταμπού και μίλα για αυτές
Αιμορροΐδες: Σταμάτα να τις θεωρείς ταμπού και μίλα για αυτές

Αιμορροΐδες: Σταμάτα να τις θεωρείς ταμπού και μίλα για αυτές

Όσο κι αν δεν μιλάμε για αυτό, οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους. Είναι μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, και βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και στον πρωκτό, σε δύο πλέγματα, που επικοινωνούν μεταξύ τους, τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Όταν οι αιμορροΐδες φλεγμαίνουν, διογκώνονται ,βγαίνουν από τον πρωκτό, ή προκαλούν συμπτώματα, τότε χρησιμοποιούμε τον όρο αιμορροϊδοπάθεια. Αφορά σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, που είναι καθιστική και των αλλαγών στη διατροφή μας.

Τα βασικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, αιμορραγία, έκκριση βλέννης, τοπικός ερεθισμός, κνησμός, ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση και αίσθημα ατελούς αφόδευσης. Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την αιμορροϊδοπάθεια είναι, μεταξύ άλλων, η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων, η κληρονομική προδιάθεση κ.α..

Πάντως, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι αιμορροΐδες αποτελούν κοινωνικό ταμπού, με μεγάλο οικονομικό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς μόλις 1 στους 3 πάσχοντες αναζητεί ιατρική βοήθεια για μόνιμη θεραπεία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Αιμορροϊδοπάθειας των ΗΠΑ, από τους 10,4 εκατομμύρια καταγεγραμμένους - σε επιστημονική μελέτη- πάσχοντες από αιμορροΐδες, μόλις τα 3,5 εκατομμύρια, αναζήτησε ιατρική βοήθεια, ενώ οι υπόλοιποι απευθύνθηκαν σε γιατρό όταν η πάθηση είχε δημιουργήσει επιπλοκές. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται ένα εκατομμύριο νέοι πάσχοντες, από τους οποίους το 10 με 20% απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης.

Δυστυχώς, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη χώρα μας, όπου οι πάσχοντες υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να ταλαιπωρούνται καθημερινά, τη στιγμή που μπορούν να απαλλαγούν μόνιμα από το πρόβλημα μόλις μέσα σε 20 με 30 λεπτά. H πλειοψηφία των πασχόντων, λόγω του κοινωνικού ταμπού, πάνε στον γιατρό αρκετά καθυστερημένα αφού έχουν ταλαιπωρεί σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όταν η πάθηση είναι στο 3ο η 4ο στάδιο. Μελέτες οικονομολόγων, που έγιναν το 2015, αναφέρουν ότι κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω αιμορροΐδων χάνονται περισσότερες από 250.000 ώρες εργασίας, το κόστος των οποίων υπολογίζονται γύρω στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Κέντρου Αιμορροϊδοπάθειας των ΗΠΑ, το 25% των πασχόντων άνω των 45χρόνων είναι γυναίκες και το 15% άνδρες. Η έρευνα έχει, επίσης, δείξει ότι οι άνδρες ζητούν πιο εύκολα ιατρική βοήθεια σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι υψηλότερο στις πιο ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες. Τα ίδια στοιχεία ισχύουν με πολύ μικρές αποκλίσεις, σε αναλογία πληθυσμού, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Σπάσε τα ταμπού κι επισκέψου τους ειδικούς όσο είναι ακόμα νωρίς και μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με τα κατάλληλα προϊόντα, χωρίς να φτάσεις στο στάδιο της επέμβασης, αλλά και του χρόνιου πόνου. 

16 Απριλίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.