Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το υαλουρονικό οξύ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το υαλουρονικό οξύ
Posted in: ΓΥΝΑΙΚΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το υαλουρονικό οξύ

Τα τελευταία χρόνια το υαλουρονικό οξύ έχει αρχίσει και ακούγεται όλο και περισσότερο. Κρέμες, συμπληρώματα, ενέσιμες θεραπείες για ομορφιά και υγεία και όλα αυτά με βάση το υαλουρονικό οξύ, ένα φυσικό στοιχείο του δέρματος το οποίο, όπως αποδεικνύεται, έχει πολλά οφέλη και για πολλές καταστάσεις.  Ωστόσο, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται ακόμα για το ποια είναι η δράση και τα οφέλη του για την εμφάνισή τους.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν…

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα υδρόφιλο συστατικό το οποίο παράγει φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός. Εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα και στις αρθρώσεις, ενώ συμμετέχει και σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως επούλωση πληγών, ουλών και ενυδάτωση ματιών. Η βασική δομή του υαλουρονικού οξέος είναι δύο σάκχαρα (δισακχαρίτης): το γλυκουρονικό οξύ και η νακετυλογλυκοζαμίνη, τα οποία επαναλαμβάνονται συνεχώς και είναι ενωμένα μεταξύ τους χιλιάδες φορές. Αυτή η ένωση οδηγεί στη δημιουργία ενός μεγάλου μορίου, το γνωστό σε όλους μας υαλουρονικό οξύ, το οποίο όσο πιο πολλά μόρια έχει, τόσο αυξάνει το λεγόμενο μοριακό του βάρος. Έτσι, ανάλογα το μήκος της αλυσίδας του υαλουρονικού οξέος υπάρχουν χαμηλού και υψηλού μοριακού βάρους, αντίστοιχα.

Γιατί το υαλουρονικό οξύ είναι τόσο σημαντικό για την αντιγήρανση

Το υαλουρονικό οξύ έχει την καταπληκτική ιδιότητα να απορροφά και να συγκρατεί 1.000 φορές το μοριακό του βάρος σε νερό, ενισχύοντας σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος. Διεγείρει την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου - ελαστίνης και συμβάλλει στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Εξουδετερώνει την υαλουροδινάση, ένα ένζυμο που ελαττώνει σημαντικά την υγρασία στο δέρμα. Επαναφέρει την ελαστικότητα, λειαίνει τις λεπτές ρυτίδες, ενώ αναδομεί το πάχος του δέρματος, που με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και χαλαρώνει, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την σύσφιξη . Επίσης έχει επουλωτική και αντιοξειδωτική δράση. Όλες αυτές οι ιδιότητες του υαλουρονικού οξέος εξηγούν το μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών της αντιγήρανσης.

Καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή υαλουρονικού οξέος, όπως και επίσης κολλαγόνου και ελαστίνης αντίστοιχα, μειώνεται σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι το λίγο υαλουρονικό οξύ που παράγεται να μην αρκεί να συγκρατήσει την απαιτούμενη υγρασία στο δέρμα και είναι ασθενέστερο δομικά. Σαν αποτέλεσμα το δέρμα σταδιακά χάνει τη λάμψη του και δημιουργούνται βαθιές ρυτίδες.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους ιστούς, όπως είναι οι αρθρώσεις και ο συνδετικός ιστός, η μειωμένη παραγωγή υαλουρονικού οξέους οδηγεί σε μειωμένη λίπανση και κακή κινητικότητα. Το υαλουρονικό οξύ ρυθμίζει την παραγωγή και ποιότητα του αρθρικού υγρού βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, όπως στο γόνατο.

Σε τι μορφή βρίσκουμε το υαλουρονικό οξύ

Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να συνθέσουν υαλουρονικό οξύ με βιοτεχνολογικές μεθόδους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Δημιούργησαν στο εργαστήριο υαλουρονικό οξύ με διαφορετικό μοριακό βάρος. Κατάφεραν δηλαδή να παρασκευάσουν καλλυντικά ανάλογα με το στόχο θεραπείας.

Θέλουμε για παράδειγμα ένα καλλυντικό προϊόν που να παραμένει στην επιφάνεια του δέρματος, τότε χρησιμοποιούμε το προϊόν με υαλουρονικό οξύ μεγάλου μοριακού βάρους, προκειμένου να παραμένει στην επιφάνεια και να δημιουργεί έναν προστατευτικό φραγμό στο δέρμα, προφυλάσσοντας το, τόσο από τους εξωτερικούς παράγοντες, όσο και από την αφυδάτωση εκ των έσω προς τα έξω. Aν ο στόχος μας είναι να εισχωρεί το καλλυντικό στο εσωτερικό του δέρματος τότε χρησιμοποιούμε ένα προϊόν που περιέχει υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους, ώστε να απορροφάται εύκολα. Συνδυάζοντας δε προϊόντα περιποίησης με διάφορες τεχνικές, όπως ιοντοφόρεση, σονοφόρεση, μάικρονιντλ, τα βοηθάμε να απορροφώνται καλύτερα (από το κυρίως δέρμα).

Από μελέτες έχει βρεθεί πως καλύτερα αφομοιώσιμο σε μορφή συμπληρώματος είναι το υαλουρονικό οξύ μεγάλου (υψηλού) μοριακού βάρους, το οποίο απορροφάται πιο αποτελεσματικά από το σώμα και είναι καλύτερα αξιοποιήσιμο από το δέρμα και τις αρθρώσεις. Στο εμπόριο σε συμπληρώματα διατροφής διατίθεται σε μορφή υγρού πόσιμου διαλύματος, σε ταμπλέτες ή σταγόνες, για καλλυντική χρήση διατίθεται σε κρέμες, ορούς, μάσκες ή σε ενέσιμες θεραπείες ενώ υπάρχει ακόμη και σε προϊόντα ενυδάτωσης ματιών σε μορφή δακρύων.

Δράση κι αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα των θεραπειών με υαλουρονικό οξύ είναι άμεσα ορατά ανεξαρτήτως ηλικίας και κυρίως μετά από έκθεση στον ήλιο που το δέρμα είναι αφυδατωμένο και έχει ανάγκη από υγρασία. Λόγω όλων αυτών των ιδιοτήτων του, το υαλουρονικό οξύ αποτελεί στη σύγχρονη κοσμετολογία βασικό συστατικό τόσο στα προϊόντα περιποίησης όσο και στα προϊόντα θεραπείας και είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία στην αισθητική ιατρική.

Για την ακρίβεια, με το υαλουρονικό οξύ επιτυγχάνουμε:

  • Λίπανση και προστασία των αρθρώσεων και των μυών
  • Ενίσχυση την επούλωσης του δέρματος
  • Δημιουργία προστατευτικού στρώματος για μείωση τριβών
  • Βελτίωση κινητικότητας αρθρώσεων
  • Ενυδάτωση επιδερμίδας και αύξηση ελαστικότητας δέρματος
  • Πρόληψη και μείωση ρυτίδων
  • Ενυδάτωση οφθαλμών
  • Ανάπλαση δέρματος

Πάτησε ΕΔΩ για να βρεις όλα τα προϊόντα με υαλουρονικό οξύ

1 year ago