Ουρολοιμώξεις και καλοκαίρι: Θωράκισε τον οργανισμό σου με φυσικό τρόπο
Ουρολοιμώξεις και καλοκαίρι: Θωράκισε τον οργανισμό σου με φυσικό τρόπο

Ουρολοιμώξεις και καλοκαίρι: Θωράκισε τον οργανισμό σου με φυσικό τρόπο

Ανάμεσα στις πιο συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι ουρολοιμώξεις. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ουρολοιμώξεων και ο λόγος είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε μικρόβια.

Επιπλέον, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι 10 φορές πιο συχνές στις γυναίκες από τους άνδρες. Περισσότερο από το 50% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει για ανατομικούς λόγους. Η γυναικεία ουρήθρα έχει μικρότερο μήκος απ’ ό,τι η ανδρική και βρίσκεται κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό. Επομένως είναι εύκολο να την προσεγγίσουν τα μικρόβια και δη το καλοκαίρι που μένουμε πολλές ώρες φορώντας το βρεγμένο μαγιό.

Το καλοκαίρι όπως προείπαμε, διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές. Αυτό πιθανώς σχετίζεται με την αφυδάτωση και την αυξημένη εφίδρωση του καλοκαιριού. Η έλλειψη υγρών στο σώμα έχει ως συνέπεια μείωση της παραγωγής των ούρων, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες υγρών. Τα λιγοστά ούρα παραμένουν επί περισσότερες ώρες στην ουροδόχο κύστη έως ότου δημιουργηθεί η ανάγκη για κένωση. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στα βακτήρια που υπάρχουν στην κύστη να πολλαπλασιαστούν και να δώσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη της λοίμωξης.

Επίσης, το καλοκαίρι μπαίνουμε πιο συχνά σε πισίνες. Οι πισίνες είναι γεμάτες μικρόβια που προκαλούνται από όσους κολυμπούν μέσα σε αυτές. Ακόμα και οι πολύ μικρές ποσότητες ούρων, περιττωμάτων και εμετού μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των κολυμβητών. Αν το νερό στην πισίνα δεν συντηρείται κατάλληλα με επαρκή απολυμαντικό καθαρισμό, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν ασθένειες. Η κατάποση μολυσμένου με μικρόβια νερού δεν είναι ο μόνος τρόπος για ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Τα μικρόβια μπορούν να σταθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο ευδοκιμήσουν στο μαγιό σου, ιδιαίτερα κοντά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς, καθώς τα στενά εφαρμοστά μαγιό που είναι ζεστά και υγρά παρέχουν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

  • Πάντα, βέβαια, υπάρχει τρόπος να προστατευτείς από τους κινδύνους και μάλιστα με απλούς και φυσικούς τρόπους, όπως:
  • Να πίνεις πολύ νερό. Το νερό ξεπλένει τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη, ώστε να μην έχουν την ευκαιρία να προκαλέσουν τα επώδυνα συμπτώματα  που σχετίζονται με τις  λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Να ουρείς τακτικά και να μην αναβάλεις ποτέ την ούρηση, ώστε να μην δώσεις την παραμικρή ευκαιρία στα βακτήρια των όρων να πολλαπλασιαστούν μέσα στην κύστη.
  • Να καταναλώνεις cranberries και βατόμουρα, τα οποία  περιέχουν ουσίες που αναστέλλουν την προσκόλληση  των βακτηρίων στον ιστό της ουροδόχου κύστης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν χυμούς μούρων, έχουν  ένα 20 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Επειδή όμως, το καλοκαίρι δεν βρίσκεις εύκολα φρέσκα μούρα, μπορείς να παίρνεις τα ανάλογα συμπληρώματα με cranberries. 

  • Να εντάξεις στη διατροφή σου αντιοξειδωτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων (όπως τα βατόμουρα που ήδη έχουμε αναφέρει, τα κεράσια, και τις ντομάτες), και των λαχανικών. Αν βρίσκεις δυσκολία στο να φέρνεις μαζί σου στο γραφείο ή στην παραλία τις κατάλληλες τροφές, τότε επίλεξε τα ανάλογα συμπληρώματα διατροφής που θα σε βοηθήσουν στο ουροποιητικό σου σύστημα.

 

 

 

3 Ιουλίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.