«Πάτα το Κουμπί, Χτύπα τον Καρκίνο»: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές
«Πάτα το Κουμπί, Χτύπα τον Καρκίνο»: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

«Πάτα το Κουμπί, Χτύπα τον Καρκίνο»: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

«Πάτα το Κουμπί, Χτύπα τον Καρκίνο». Με αυτό ως κεντρικό σύνθημα έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες η πανελλαδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών, με στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που μάχονται κατά του καρκίνου.

Σήμερα, 1η Φεβρουαρίου και έως και τις 4 Φεβρουαρίου, που είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Bristol - Myers Squibb υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ) και της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) σε καλεί να πατήσεις το κουμπί και χτυπήσεις τον καρκίνο. Και τι θα συμβεί με αυτό; Πατώντας το κουμπί που έχει τη μορφή ενός καρκινικού κυττάρου, η Bristol-Myers Squibb (BMS) συνεισφέρει οικονοµικά στο έργο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Πώς θα το χτυπήσεις; Εύκολα, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα σελίδας της εκστρατείας www.patatokoubi.gr, συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια «συρρίκνωσης» του καρκινικού κυττάρου.

Στοιχεία και οδηγίες Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καρκίνο

  • Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.
  • Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.
  • Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), ευθύνονται για έως 25% των περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
  • Η επίσκεψη στο γιατρό στο τελικό στάδιο και η έλλειψη πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Το 2017, μόνο το 26% των χωρών χαμηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι στον δημόσιο τομέα διατίθενται γενικά παθολογοανατομικές υπηρεσίες. Πάνω από 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες θεραπείας είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με λιγότερο από 30% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.
  • Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειοψηφία των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. 

Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του πνεύμονα έχουν υψηλά ποσοστά ίασης, όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

10 tips για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι στον καρκίνο

Μπορεί να μην είσαι απόλυτα εξασφαλισμένος ότι δεν θα νοσήσεις ποτέ αν ακολουθήσεις συγκεκριμένο τρόπο ζωής, αλλά σίγουρα ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο.

Για αυτό:

  • Μην καπνίζεις.
  • Βάλε στην καθημερινότητά σου την άσκηση.
  • Προσπάθησε όσο το δυνατόν να διώξεις το άγχος από τη ζωή σου.

  • Απόκλεισε από τη διατροφή σου τις τοξίνες και τα λίπη, εντάσσοντας στα γεύματά σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενίσχυσε τη διατροφή σου με υγιεινά σνακ και συμπληρώματα διατροφής, εντάσσοντας στη ζωή σου τα λεγόμενα superfoods.

  • Προσπάθησε να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Το να είσαι υπέρβαρος αλλά και λιποβαρής δεν είναι καλό γενικά για την υγεία σου.

  • Μην έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.

  • Μην εξαντλείς τον οργανισμό σου με πολλή δουλειά, ευθύνες και υποχρεώσεις.
  • Προσπάθησε να διατηρείς μια σταθερή ώρα ύπνου και να μην κοιμάσαι καθημερινά λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα.

  • Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μην παραλείπεις το τακτικό τσεκ απ.
1 Φεβρουαρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.