Πώς να φας στο πασχαλινό τραπέζι για να μην παχύνεις
Πώς να φας στο πασχαλινό τραπέζι για να μην παχύνεις

Πώς να φας στο πασχαλινό τραπέζι για να μην παχύνεις

Μετά τη νηστεία, ακόμη και το κόκκινο βραστό αυγό φαντάζει λαχταριστό. Πώς λοιπόν, να αντισταθείς στον οβελία, το κοκορέτσι, τις πίτες κι ένα σωρό άλλες λιχουδίτσες με βούτυρο, κρέας, λίπη… Σε καταλαβαίνουμε. Τις ημέρες του Πάσχα συνηθίζεται να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κύριοι παράγοντες είναι βέβαια η υπερπροσφορά φαγητού και γενικά το εορταστικό πνεύμα.

Έτσι, αν δεν θέλεις να ξεφύγεις -κάτι που δεν είναι κακό για μία ημέρα- βασικό βήμα που ισχύει για όλες τις γιορτές και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι να προσπαθήσεις να αποσυνδέσεις την έννοια της διασκέδασης με την ποσότητα φαγητού. Μην ξεχνάς πως η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής. Με λίγα λόγια, δεν θα γίνεις πιο ευτυχισμένη αν υπερκαταναλώσεις φαγητό.

Προσπάθησε λοιπόν, να εστιάσεις την προσοχή σου στους φίλους και συγγενείς, που ίσως έχεις και καιρό να δεις και να αντιμετωπίσεις τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να αυξήσεις  τη σωματική δραστηριότητα. Τώρα αν δεν μπορείς να μειώσεις την όρεξή συ με τίποτα, προμηθεύσου με τα προϊόντα που θα βρεις ΕΔΩ.

Επόμενο βήμα είναι να αποκτήσεις την εικόνα των θερμίδων των πασχαλινών πιάτων, έτσι ώστε να βελτιώσεις  τις επιλογές σου. Ενδεικτικά ανά μερίδα (120 γρ.) το αρνί στη σούβλα προσδίδει 340 θερμίδες, το κατσίκι 240 θερμίδες, το κοκορέτσι 225 θερμίδες και η μαγειρίτσα (300 γρ. πιάτο) 624 θερμίδες.

 Όσον αφορά στα γλυκά της περιόδου αυτής, δηλαδή το τσουρέκι και τα κουλούρια, μια φέτα του τσουρεκιού (60 γρ.) μας δίνει 230 θερμίδες κι ένα πασχαλινό κουλούρι (30 γρ.) 200 περίπου θερμίδες!

Φαίνεται λοιπόν ότι το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι τόσο το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, αλλά η παρανόηση όσον αφορά στα «αθώα» γλυκά του Πάσχα. Αν λοιπόν μετατρέψεις  το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα, της Δευτέρας και της Πρωτομαγιάς σε 2 φέτες τσουρέκι και το σνακ σου σε 2 κουλούρια, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχεις φορτωθεί 860 θερμίδες έξτρα μέσα σε μία ημέρα! Αν αυτό συνεχιστεί και όλη την εβδομάδα, τα αποτελέσματα μπορεί να τα φανταστεί ο καθένας...

Κυριακή του Πάσχα

Στο κεντρικό γεύμα σου μην ξεχάσεις να ξεκινήσεις με τη σαλάτα, η οποία θα σε βοηθήσει να χορτάσεις πιο εύκολα και πιθανόν να επιλέξεις μικρότερη ποσότητα κρέατος. Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάς ότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Για βραδινό της Κυριακής προτίμησε ένα ελαφρύ γεύμα για να μην επιβαρύνεις ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείς με παραπανίσιες θερμίδες. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αυγά βραστά ή γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μια χορτόσουπα.

Βέβαια, αν ξεφύγεις για μία ημέρα, μην φορτωθείς με τύψεις. Ενισχύσου με λιποδιαλύτες και βγες μια βόλτα στη φύση μετά το πασχαλινό τραπέζι, ενώ φρόντισε αν ταλαιπωρείσαι από καούρες να έχεις προμηθευτείς τα ανάλογα συμπληρώματα.

Καλό Πάσχα!

25 Απριλίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.