Σεξ και καλοκαίρι: Ραγδαία η αύξηση των Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νοσημάτων
Σεξ και καλοκαίρι: Ραγδαία η αύξηση των Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Σεξ και καλοκαίρι: Ραγδαία η αύξηση των Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Σημαντική άνοδος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων παρατηρείται το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος, ιδιαίτερα για τους νέους είναι συνδεδεμένη με ερωτικές περιπέτειες, με αναζήτηση νέων συγκινήσεων, νέων συντρόφων. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα σεξουαλικά ερεθίσματα αυξάνουν καθώς η διασκέδαση, η ελευθερία, η καλοπέραση, οι κοινωνικές επαφές, η έλλειψη υποχρεώσεων και άγχους ενεργοποιούν την ερωτική επιθυμία. Για όσους δεν έχουν σχέση οι πιθανότητες να γνωρίσουν ερωτικό σύντροφο μεγαλώνουν, ενώ και για τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια, οι στατιστικές έχουν δείξει πως έχουν συχνότερες μεταξύ τους σεξουαλικές επαφές.

Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι αναζωπυρώνει την ερωτική μας επιθυμία, υπάρχουν όμως και αρκετοί απρόβλεπτοι κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική μας υγεία. Κυριότεροι από αυτούς είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες οφείλονται σε ιούς, μύκητες και μικρόβια που μεταδίδονται μέσα από τη σεξουαλική επαφή. Τα κυριότερα είναι οι ηπατίτιδες, το AIDS, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η γονόρροια, η σύφιλη, οι τριχομονάδες και οι μύκητες.

Το πιο συχνό ΣΜΝ είναι τα κονδυλώματα. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό HPV (κκοδυλώματα). Μάλιστα, 6 στις 10 γυναίκες είναι θετικές στον ιό μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Ο ιός HPV (Human papillomavirus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι στην πραγματικότητα μια οικογένεια ιών, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 150 στελέχη. Τριάντα απ' αυτά είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, τα μισά απ' αυτά είναι υψηλού κινδύνου, με τα στελέχη 16 και 18 να ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. 

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν επιπλοκές και μόνιμες βλάβες, τονίζουν οι ειδικοί. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη μέσω της ερωτικής συνεύρεσης με προφυλακτικό, αλλά και η τακτική επίσκεψη στον γιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Άλλωστε, οι κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική μας ζωή είναι πάντα υπαρκτοί, ανεξαρτήτως εποχής. Απόλαυσε τις καλοκαιρινές σου διακοπές και αφέσου στο σεξ πάντα με τη χρήση προφυλακτικού. Έτσι θα εξασφαλίσεις στον εαυτό σου όχι προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και από το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

 

7 Αυγούστου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.