Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να έχεις καλή στοματική υγεία
Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να έχεις καλή στοματική υγεία

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να έχεις καλή στοματική υγεία

Η κακή στοματική υγεία δεν απειλεί μόνο τα δόντια. Ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας διαπιστώνει ότι τα βακτήρια και η  φλεγμονή στο στόμα μπορούν κάλλιστα να θέσουν σε κίνδυνο τη γενικότερη υγεία μας. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αρκετές σχέσεις μεταξύ της  κακής στοματικής υγείας και παθολογικών καταστάσεων και καθώς η έρευνα συνεχίζεται η λίστα μεγαλώνει.

Μία από τις κύριες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, που ενδεχομένως αποτελεί προάγγελο παθήσεων σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή των ούλων, που σταδιακά προκαλεί βλάβη στο οστό που στηρίζει τα δόντια, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών («τα δόντια πέφτουν»). Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 44%-57% των ανθρώπων, εμφανίζουν μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο (γνωστή και ως ουλίτιδα), ενώ ένα 10% περίπου παρουσιάζει βαρύτερες μορφές της νόσου.

Δεκάδες έρευνες, τα τελευταία χρόνια συσχετίζουν την περιοδοντική νόσο με:

  • Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό
  • Διαβήτη
  • Άνοια
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Πρόωρο τοκετό
  • Πνευμονία
  • Οστεοπόρωση

Για αυτό δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα εξής απλά βήματα:

  1. Πολύ καλό βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ, χωρίς αυτό να είναι άγριο κι επιθετικό. Τα δόντια είναι καλό να βουρτσίζονται μία φορά μετά το πρωινό και μία φορά ακριβώς πριν από τον ύπνο. Η οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη και σκληρή, ενώ κατά το βούρτσισμα συνίστανται κάνετε μικρές και κυκλικές κινήσεις.

  1. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζεται κάθε έξι μήνες. Αν είναι ηλεκτρική, φρόντισε να προμθευτείς ανταλλακτικά.

  1. Απαραίτητο αξεσουάρ για την υγιεινή του στόματος είναι το οδοντικό νήμα, ιδανικά έπειτα από κάθε γεύμα, διαφορετικά πριν από την κατάκλιση. Αν έχεις αραιά δόντια, για την αποφυγή πλακας είναι καλύτερα τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

  1. Μην αντικαθιστάς το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα με το στοματικό διάλυμα. Στοματικά διαλύματα δίνει ο οδοντίατρος μετά τη θεραπεία των ούλων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  1. Μην αμελείς το τακτικό σου ραντεβού με τον οδοντίατρο για καθαρισμό. Αυτό θα πρέπει να το κάνεις μία ή δύο φορές τον χρόνο. Αν είσαι καπνιστής, οι δύο φορές κρίνονται απαραίτητες.
20 Μαρτίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.