Τα 8 λάθη που κάνεις όταν λούζεις τα μαλλιά σου
Τα 8 λάθη που κάνεις όταν λούζεις τα μαλλιά σου
Posted in: ΓΥΝΑΙΚΑ

Τα 8 λάθη που κάνεις όταν λούζεις τα μαλλιά σου

Τα μαλλιά δεν είναι ζωντανός ιστός, επομένως δεν μπορούν να αυτοεπιδιορθωθούν όταν υφίστανται βλάβες. Για αυτό θα πρέπει να τα περιποιείσαι με τον δέοντα τρόπο όταν λούζεσαι. Ναι, σωστά διάβασες. Μπορεί να θεωρείς το λούσιμο απλή διαδικασία, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορείς να καταστρέψεις την τρίχα σου.

Ποια είναι λοιπόν, τα πιο συνηθισμένα λάθη;

  1. Χρησιμοποιείς λάθος σαμπουάν.
    Το λανθασμένο σαμπουάν μπορεί να αφυδατώσει τα μαλλιά ή να τα κάνει «βαριά». Εκτός του ότι πρέπει να διαλέγεις σαμπουάν με βάση τον τύπο των μαλλιών σου (ξηρά, λιπαρά κ.λπ.), πρέπει να το διαλέγεις με βάση και την υφή τους. Δηλαδή πρέπει να έχεις υπόψη σου αν η τρίχα σου είναι λεπτή, μέτρια ή παχιά, ίσια, σγουρή ή σπαστή.
    Για τα λεπτά μαλλιά ενδείκνυνται τα ελαφριά σαμπουάν, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και τους προσθέτουν όγκο. Για τα χοντρά μαλλιά κατάλληλα είναι τα σαμπουάν με ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες, που τα διατηρούν απαλά, χωρίς φριζάρισμα. Για τα μέτρια μαλλιά κατάλληλα είναι τα ενδιάμεσα σαμπουάν. Τέλος, τα πολύ σγουρά και λεπτά μαλλιά χρειάζονται σαμπουάν που τα προστατεύουν από το σπάσιμο και περιέχουν ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες.
  2. Δεν τα βρέχεις καλά πριν βάλεις το σαμπουάν. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνει το σαμπουάν την αποτελεσματικότητά του και να μην καθαρίζει καλά τα μαλλιά.
  3. Δεν τα ξεπλένεις καλά. Ένα άλλο, ανάλογο λάθος είναι όταν δεν ξεβγάζεις καλά τα μαλλιά σου, με συνέπεια να μένουν υπολείμματα του σαμπουάν ή/και της υδατικής πάνω τους και πάνω στο δέρμα.
  4. Λούζεσαι με καυτό νερό. Το καυτό νερό ανοίγει την εξωτερική στοιβάδα του στελέχους της τρίχας (λέγεται περιτρίχιο και είναι το ορατό τμήμα της), επιτρέποντας τη διαφυγή των πρωτεϊνών κερατίνης, των φυσικών ενυδατικών παραγόντων και των μορίων του χρώματος. Το επακόλουθο είναι να αποδυναμώνονται τα μαλλιά και να ξεθωριάζει το χρώμα τους, ακόμα κι αν δεν τα βάφεις! Συν τοις άλλοις, μετά το λούσιμο με καυτό νερό, τα μαλλιά γίνονται επιρρεπή στη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού και στο φριζάρισμα. Συνεπώς, προτίμησε μόνο το χλιαρό νερό που δεν ταράζει και το ph του τριχωτού του κεφαλιού.
  5. Βάζεις conditioner μέχρι τη ρίζα. Όπως το σαμπουάν πρέπει να μπαίνει κυρίως στη ρίζα των μαλλιών, έτσι και το conditioner πρέπει να μπαίνει από τη μέση της τρίχας και προς τις άκρες. Και αυτό γιατί μετά το λούσιμο, τα τμήματα των μαλλιών που βρίσκονται κοντά στο δέρμα θα ανακτήσουν τη φυσική ενυδάτωσή τους από το σμήγμα που θα παραχθεί από το δέρμα του κρανίου, ενώ οι άκρες θα παραμείνουν ξερές. Όταν οι άκρες είναι ξερές, καθίστανται ευάλωτες στην τριβή και στη φθορά, επομένως στον στατικό ηλεκτρισμό και στην ψαλίδα.
    Ωστόσο, αν τα μαλλιά σου είναι πολύ σγουρά και λεπτά ή οι τρίχες σας πολύ χοντρές ή τα μαλλιά σας εντελώς ξερά και αφυδατωμένα, τότε πρέπει να βάλεις conditioner έως τη ρίζα. Και αυτό, διότι έχεις ανάγκη την εντατική ενυδάτωση.
  6. Ξεχνάς να κάνεις μάσκα. Η μάσκα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα σου στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σπασίματος της τρίχας. Χάρισε στον εαυτό σου για μία φορά την εβδομάδα την πολυτέλεια του βαθιού conditioning διάρκειας 5 λεπτών με μια καλή μάσκα θρέψης. Αν πάλι έχεις εξαιρετικά ταλαιπωρημένα μαλλιά, τότε άπλωσε τη μάσκα και τύλιξε το κεφάλι σου είτε με μια πετσέτα είτε με μια πλαστική μεμβράνη και κοιμήσου με αυτή. Την επόμενη ημέρα ξέβγαλε τη μάσκα και θα δεις ότι θα έχεις ένα μεταξένιο αποτέλεσμα.
  7. Λούζεσαι σε καθημερινή βάση. Το υπερβολικά συχνό λούσιμο, απομακρύνει το απαραίτητο φυσικό έλαιο των μαλλιών. Αυτό τα αφυδατώνει, χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται τόσο ξηρά που ευάλωτα στο σπάσιμο. Περιόρισε τα λουσίματα σε τρεις φορές την εβδομάδα. Αν χρειάζεται να λούζεσαι πιο συχνά, επικεντρώσου στη ρίζα και το κρανίο και όχι τόσο στη μέση και καθόλου στην άκρη της τρίχας.
  8. Δεν βουρτσίζεις τα μαλλιά σου πριν από το ντους. Το βούρτσισμα πριν από το λούσιμο είναι απαραίτητο για να καθαριστεί καλύτερα η τρίχα και να χτενιστεί πιο εύκολα μετά το λούσιμο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο σπασίματος της τρίχας.

9 Μαΐου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.