Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Ο δυσκολότερος αγώνας δρόμου
Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Ο δυσκολότερος αγώνας δρόμου

Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Ο δυσκολότερος αγώνας δρόμου

Απομένουν λίγες ημέρες ακόμα. Την ερχόμενη Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, βγαίνουν από τις παπουτσοθήκες τα αθλητικά και η Αθήνα γιορτάζει. Γιορτάζει τον αρχαιότερο και διασημότερο αγώνα δρόμου στον κόσμο, τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Μαραθώνιος όμως, σημαίνει αμέτρητα χιλιόμετρα, κούραση, σχέδια, πόνος και στόχοι για έναν αγώνα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως ο δυσκολότερος μαραθώνιος αγώνα δρόμου μαζικής συμμετοχής στην Ελλάδα.

Εκτός από τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της πόλης σε ετήσια βάση, πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων.

Η προετοιμασία ανάλογα δύσκολη, μακρά, ατέρμονη και επίμονη για τον μέσο δρομέα και έχει ως στόχο να σταθεί επάξια στη γραμμή εκκίνησης στον Μαραθώνα, καταβάλλοντας προσπάθειες ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης του σώματός του αρκετούς μήνες πριν, ίσως και για περισσότερο από έναν χρόνο.

Και μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα τι καιρό θα κάνει την Κυριακή, αλλά τα τελευταία χρόνια είμαστε τυχεροί και ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του από νωρίς το πρωί. Βέβαια, όσο πιο υψηλές οι θερμοκρασίες τόσο πιο δύσκολος ο αγώνας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι για κάθε έναν βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία δέρματος του ανθρώπου υπάρχει μείωση κατά 1,5% στην αερόβια ικανότητά του, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη του αγωνιστικού στόχου. Για αυτό και κάθε χρόνο επιλέγεται ο Νοέμβριος για να διεξαχθεί η κλασική διαδρομή του μαραθωνίου.

Πάντως, παρ' όλες τις δυσκολίες περίπου 20.000 δρομείς αναμένεται να σταθούν στη γραμμή εκκίνησης του Αυθεντικού Μαραθώνιου δρόμου.

Και αν έχεις άγχος για το αν θα τα καταφέρεις, κράτα σαν συμβουλή αυτό που είχε πει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Μαραθωνίου το 1983, Ρομπ ντε Καστέλα: «Αν αισθανθείς άσχημα στα 10 μίλια, είναι πρόβλημα. Αν αισθανθείς άσχημα στα 20 μίλια, είναι φυσιολογικό. Αν δεν αισθανθείς άσχημα στα 26 μίλια, είναι αφύσικο».

Καλό δρόμο…

4 Νοεμβρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.