Διαλογισμός: Το μυστικό της εσωτερικής σου γαλήνης ακόμη και στις διακοπές
Διαλογισμός: Το μυστικό της εσωτερικής σου γαλήνης ακόμη και στις διακοπές

Διαλογισμός: Το μυστικό της εσωτερικής σου γαλήνης ακόμη και στις διακοπές

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει πως ακόμη και στις διακοπές ο σύγχρονος άνθρωπος δεν χαλαρώνει. Η ιδέα του καλοκαιριού προκαλεί άγχος στους εργαζόμενους και όχι σκέψεις ξεγνοιασιάς, όπως αντίστοιχα στα παιδιά.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του βρετανικού ιδιωτικού φορέα υγειονομικής ασφάλισης Bupa, που δείχνουν ότι το 64% των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλων Ευρωπαίων αισθάνονται κάτω από πρόσθετη πίεση στη δουλειά το καλοκαίρι, επειδή πρέπει να κάνουν τη δουλειά των συναδέλφων τους που βρίσκονται μακριά, καθώς και όλα τα δικά τους .

Και αυτό σημαίνει ότι το να είσαι σε διακοπές δεν σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος από το άγχος της εργασίας, αφού η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 54% από εσάς ανησυχείτε για όλα τα μηνύματα που έχουν συσσωρεύσει στο inbox σας, ενώ είστε μακριά, ενώ 32% από εσάς ανησυχούν για το ότι θα επικοινωνήσουν από την εργασία σας και θα πρέπει να ανταποκριθείτε.

Ο ιατρικός διευθυντής Dr Tim Woodman εξήγησε ότι το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες δεν είναι μόνο θέματα του χειμώνα και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι θα επικεντρωθούν στην ευημερία των εργαζομένων τους ανεξάρτητα από την εποχή του έτους.

«Πρέπει να ληφθούν πρακτικά μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι το προσωπικό δεν θα έχει υπερβολικό φόρτο εργασίας για να παραμείνουν παραγωγικοί και ενθουσιώδεις» ανέφερε.

Ο διαλογισμός και η πνευματική εγρήγορση θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να νικήσουν το άγχος και το στρες που μπορεί να αισθάνονται και, στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών προσφέρουν τέτοιες μορφές θεραπείας για να βοηθήσουν τα μέλη του προσωπικού τους.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διαύγεια του μυαλού, καλύτερη υγεία και την ελευθερία από συνθήκες ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του διαλογισμού σχεδόν αμέσως, αν το κάνειτε για 20 έως 30 λεπτά δύο φορές την ημέρα για μία εβδομάδα.

Άλλωστε, κι έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αποκαλύπτει το πώς οι διακοπές σε συνδυασμό με τον διαλογισμό αποκαθιστούν την ηρεμία και υγεία νου και σώματος σε γενετικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συνδυασμός διακοπών και διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και να ξεκουραστούμε γρηγορότερα.

Ερευνητές από την Ιατρική σχολή του Harvard, το Πανεπιστήμιο της California, του San Francisco και την Ιατρική σχολή Icahn στο Όρος Σινά, ήθελαν να προσδιορίσουν τις βιολογικές επιδράσεις των παραδοσιακών διακοπών μας, σε σύγκριση με μια διαμονή σε ησυχαστήριο. Διεξήγαγαν μια έρευνα για τα βραχύχρονα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας επίσκεψης 6 ημερών σε ένα θέρετρο για διακοπές σε αντιπαράθεση με ένα 6ήμερο πρόγραμμα διαλογισμού, yoga και ασκήσεων ενδοσκόπησης.

94 υγιείς γυναίκες, 30-60 ετών έμειναν σε ένα θέρετρο για μια εβδομάδα και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι μη-διαλογιστές που απλά έκαναν τις διακοπές τους, οι μη-διαλογιστές που ήθελαν όμως να δοκιμάσουν τον διαλογισμό και μια ομάδα με άτομα που έκαναν τακτικά διαλογισμό (τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα, για 15 λεπτά τη φορά, τους τελευταίους 6 μήνες). Οι δύο τελευταίες ομάδας διαλογίστηκαν συνολικά για 12 ώρες μέσα σε εκείνες τις 6 μέρες, έκαναν 9 ώρες yoga και παρακολούθησαν διαλέξεις. Ο στόχος ήταν η ενίσχυση της εσωτερικής ηρεμίας και της επίγνωσης του σώματος, της ανάσας και του εαυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές εντόπισαν 20.000 γονίδια για να κατανοήσουν τις σχετιζόμενες βιολογικές επιδράσεις των διακοπών σε σύγκριση με εκείνες του διαλογισμού.

Οι μετρήσεις έγιναν πριν και αμέσως μετά την περίοδο των 6 ημερών, όπως επίσης μετά από ένα και δέκα μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασχέτως της ομάδας στην οποία ανήκαν οι γυναίκες, μετά από μια εβδομάδα, όλες ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο στρες, καλύτερη διάθεση και καλύτερη επίγνωση και βαθύτερη σχέση με τον εαυτό τους. Η επίδραση των διακοπών ήταν άμεση, ισχυρή και διήρκεσε μέχρι και ένα μήνα. Σε όλες τις γυναίκες επίσης παρατηρήθηκαν αλλαγές στη γενετική δραστηριότητα όσον αφορά στη μειωμένη απόκριση στο στρες και στη βελτιωμένη ανοσοποιητική λειτουργία.

Συνεπώς, φαίνεται ότι αν πάρουμε λίγο χρόνο απόλυτης ξεκούρασης, τα γονίδια που φυσιολογικά χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το στρες, τους πιθανούς τραυματισμούς και την επούλωση πληγών μειώνονται προσωρινά. Αυτά τα γονίδια, όπως το ΜΜΕ και το FOXO3, είναι γνωστό ότι έχουν και αντικαταθλιπτική δράση, όταν τα επίπεδα τους πέφτουν, κάτι που τελικά μπορεί να επιτευχθεί και σε ένα διάστημα μιας εβδομάδας.

Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν και πάλι αυτές τις γυναίκες 10 μήνες αργότερα για να εκτιμήσουν το τι έκαναν, τα ευρήματα αποδείχτηκαν ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Η δεύτερη ομάδα, των αρχάριων διαλογιζόμενων γυναικών που συμμετείχε στις ασκήσεις yoga, διαλογισμού και ενδοσκόπησης, επέδειξε τα πιο μακροχρόνια οφέλη όπως μείωση του στρες και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ακόμα και αν είχαν περάσει 10 ολόκληροι μήνες.

Φάνηκε ότι αμέσως μετά την έρευνα, αυτή η ομάδα γυναικών επέδειξε την υψηλότερη αύξηση στον βιοδείκτη αίματος (στις αναλογίες πλάσματος Aβ42:Aβ40), που είναι ενδεικτικός του μειωμένου κινδύνου για εμφάνιση άνοιας, μείζονος κατάθλιψης και της νόσου του Alzheimer. Για την ακρίβεια, μετά από μόνο μια εβδομάδα διαλογισμού, παρατηρήθηκε αύξηση αυτού του βιοδείκτη που υπερέβαινε και εκείνη της τρίτης ομάδας που διαλογίζονταν τακτικά. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Μα επειδή η τρίτη ομάδα είχε ήδη αυξημένα επίπεδα αυτών των βιοδεικτών που υποδεικνύουν μια υγιή πορεία προς τη γήρανση και ένα ικανοποιητικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπερασματικά λοιπόν, η επίδραση των διακοπών φέρει βραχυπρόθεσμα καλά νέα για όλους, ενώ η επίδραση του διαλογισμού φέρνει μακροπρόθεσμα καλά νέα.

12 Ιουλίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.