Διεθνής Ημέρα ενημέρωσης για την απώλεια και τη σπατάλη του φαγητού
Διεθνής Ημέρα ενημέρωσης για την απώλεια και τη σπατάλη του φαγητού

Διεθνής Ημέρα ενημέρωσης για την απώλεια και τη σπατάλη του φαγητού

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού,δηλαδή περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, χάνονται ή σπαταλούνται κάθε χρόνο, την ώρα που πέρυσι οι άνθρωποι που ζουν με χρόνια πείνα υπολογίστηκαν σε 800 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με τους αριθμούς, αν εξαλείφαμε τη σπατάλη φαγητού, οι ποσότητες φαγητού που παράγονται τώρα είναι αρκετές για να εξαλείψουν την πείνα παγκοσμίως και να εξασφαλίσουν επαρκή σίτιση για τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια παραπάνω ανθρώπους. Ταυτόχρονα αυτή η σπατάλη κοστίζει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής φαγητού είναι και περιβαλλοντικά καταστροφικό, αφού ευθύνεται για την εξάντληση βασικών πόρων, όπως οι πηγές γλυκού νερού, ενώ συμβάλλει ριζικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στη μαζική εξαφάνιση της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά εσωτερικοί υπολογισμοί την τοποθετούν δύο φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο σπατάλης φαγητού ενώ ταυτόχρονα το 1/5 των Αθηναίων αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα μόνο, χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά. Αναμφισβήτητα χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να εξακριβωθεί σε ποια στάδια της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης προκύπτει η μεγαλύτερη σπατάλη και άρα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πολιτικές για την αντιστροφή του φαινομένου.

Για τον λόγο αυτό, έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Ημέρα ενημέρωσης για την απώλεια και τη σπατάλη του φαγητού. Φέτος, λόγω κορωνοϊού, το παράρτημα του ΟΗΕ στη χώρα μας θα διεξάγει την αντίστοιχη εκδήλωση μόνο διαδικτυακά. Μπορείς  να δηλώσεις συμμετοχή ΕΔΩ.

7 Σεπτεμβρίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.