Εμμηνόπαυση, οι πρώτες ενδείξεις
Εμμηνόπαυση, οι πρώτες ενδείξεις
Posted in: ΓΥΝΑΙΚΑ

Εμμηνόπαυση, οι πρώτες ενδείξεις

Στη ζωή κάθε γυναίκας η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική στιγμή. Επομένως, το να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, τις πιο συχνές διαταραχές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση και τους καταλληλότερους τρόπους για την αντιμετώπισή τους, είναι πολύτιμο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι ορίζεται ως εμμηνόπαυση; Αν ρωτήσεις έναν γυναικόλογο θα σου πει πως εμμηνόπαυση είναι η μετάβαση από την έμμηνο ρύση (περίοδο) κάθε μήνα στην απώλεια της περιόδου. H εμμηνόπαυση δεν εγκαθίσταται άμεσα. Στην προεμμηνοπαυσιακή φάση παρατηρείται λιγότερο αίμα και αραιοεμμηνόρροια, δηλαδή η περίοδος «έρχεται» κάθε δύο ή τρεις μήνες. Όταν η γυναίκα μπαίνει στη φάση που δεν έχει περίοδο για ένα χρόνο, τότε μιλάμε για πλήρως εγκατεστημένη εμμηνόπαυση.

Όμως με απλά λόγια, πότε μπορείς να καταλάβεις ότι μπαίνεις σε αυτή τη φάση; Η πρώτη ένδειξη είναι πως η περίοδος δεν «έρχεται» τον επόμενο μήνα αλλά έπειτα από δύο μήνες, ή ακόμη ότι το αίμα έχει μειωθεί κατά 50%. Ωστόσο μόνο η έλλειψη περιόδου για τουλάχιστον 6 μήνες μπορεί να δώσει τη βεβαιότητα της εμμηνόπαυσης που επιβεβαιώνεται με εργαστηριακό έλεγχο. Για την απόλυτη εξακρίβωσή της, η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε αιμοληψία για να μετρηθούν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών (FSH, E2, LH). Όταν υπάρχει εμμηνόπαυση παρατηρείται μείωση των οιστρογόνων και αύξηση της FSH και της LH.

Επίσης, ως πρώτες ενδείξεις για την είσοδο στην πρώτη φάση της εμμηνόπαυσης θεωρείται ο συνδυασμός της διαταραχής στον κύκλο της περιόδου με αγγειοκινητικές διαταραχές, δηλαδή εξάψεις, εφιδρώσεις κι αίσθημα παλμών, αλλαγή στη διάθεση, δηλαδή νεύρα, άμβλυνση συναισθήματος, εκνευρισμός, ευσυγκινησία κ.α., κεφαλαλγία, αδικαιολόγητη κόπωση, κατάθλιψη και μειωμένη libido.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζεις πως δεν υπάρχουν σαφή ηλικιακά όρια της κλιμακτηριακής φάσης στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά συνήθως παρατηρείται ανάμεσα στο 48ο με 52ο έτος της ηλικίας της. Kάποιες φορές συμβαίνει νωρίτερα, και τότε έχουμε την πρώιμη εμμηνόπαυση. 

17 Μαρτίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.