Γιατί είναι τόσο σημαντικό να κάνετε περιπάτους στη φύση το Φθινόπωρο;
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να κάνετε περιπάτους στη φύση το Φθινόπωρο;

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να κάνετε περιπάτους στη φύση το Φθινόπωρο;

Το καλοκαίρι έφυγε και άφησε πίσω του αναμνήσεις. Τις αναμνήσεις όσων ανέμελων στιγμών ζήσαμε και όσων περιμέναμε ή ελπίζαμε να συμβούν. Όταν λέμε καλοκαίρι, έρχονται συνειρμικά συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μας: ήλιος, θάλασσα, διακοπές, γνωριμίες, νέοι έρωτες. Στο πλαίσιο των διακοπών, έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από πάνω μας τη στολή των ευθυνών, των προβλημάτων και του άγχους της χρονιάς και να ντυθούμε το ένδυμα της απελευθέρωσης του μυαλού και των αισθήσεων. Το καλοκαίρι, υπάρχει η πιθανότητα να βγάλεις στην επιφάνεια είτε έναν ψεύτικο, πιο προσποιητό εαυτό που προσπαθεί να δείξει ότι μπορεί να περάσει όμορφα είτε τον αληθινό σου, εκείνον που δε χωράει μέσα στις πιεστικές συνθήκες της υπόλοιπης χρονιάς.

Από την άλλη, η έναρξη του Σεπτεμβρίου και του φθινοπώρου σηματοδοτεί την επάνοδο στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα, το τέλος της ψευδαίσθησης ότι η πίεση της χρονιάς είχε εξαφανιστεί. Για πάρα πολλούς ανθρώπους σηματοδοτεί μία αγχώδη και μελαγχολική περίοδο. Η μετάβαση από τις διακοπές στη καθημερινότητα περιλαμβάνει πολλές φορές πρωινή δυσθυμία, εκνευρισμό, ένταση, άγχος και θλίψη.

Το φθινόπωρο εμπεριέχει την έννοια της πτώσης: Πτώση των φύλλων, της θερμοκρασίας, των βροχών. Πτώση της διάθεσης. Τα κίτρινα φύλλα πέφτουν, η ανθοφόρος και καρποφόρος περίοδος τελειώνει. Ο ήλιος δε ζεσταίνει τόσο, δύει πρόωρα, η θαλπωρή του δεν αρκεί και το φως του δεν καλύπτει τόσο μεγάλο μέρος της μέρας, οδηγώντας μας πιο γρήγορα πίσω στο σπίτι.

Προκειμένου να κατευνάσουμε τη μελαγχολία του φθινοπώρου, είναι σημαντικό να ελαττώσουμε τους πιθανούς αγχογόνους παράγοντες. Οι άνθρωποι τείνουν να ταυτίζουν το φθινόπωρο με ενάρξεις και επανεκκινήσεις: σχολικές, ακαδημαϊκές, επαγγελματικές. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την απότομη και ψυχαναγκαστική είσοδο στην πιεστική πραγματικότητα, τα αυστηρά προγράμματα και την πληθώρα νέων υποχρεώσεων. Αντιθέτως, βοηθάει το να διαχειριστούμε και να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο μας ως προς χαλαρωτικές δραστηριότητες.

Ο οργανισμός μας καλείται να προσαρμοστεί και να μεταβεί σταδιακά από το περπάτημα στην άμμο, στη σκόνη της ασφάλτου και από τον ήχο του κύματος, στο θορυβώδες περιβάλλον της πόλης.

Ωστόσο, για όσους ζουν στις πόλεις, φαίνεται πως υπάρχει αντίδοτο: Η φύση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φύση είναι μέρος της εξέλιξής μας και ότι έχουμε εκ γενετής σχέση μαζί της. Πιστεύουν επίσης, ότι επειδή το αστικό περιβάλλον απαιτεί την προσοχή μας με διαφορετικούς τρόπους από τη φύση οι πόλεις μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά. Έρευνες δείχνουν ότι η βόλτα στη φύση μπορεί να έχει πολλά οφέλη, ενώ αυξάνονται οι ακόλουθοι της οικοθεραπείας.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικους:

  • Η φύση μειώνει την κατάθλιψη και βελτιώνει τη διάθεση
  • Βελτιώνεται η δύναμη του εγκεφάλου
  • Η φύση μειώνει το άγχος
  • Η φύση βοηθά την ευεξία και την ικανοποίηση από τη ζωή
15 Σεπτεμβρίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.