Γιατί χάνεις τα μαλλιά σου το φθινόπωρο;
Γιατί χάνεις τα μαλλιά σου το φθινόπωρο;
Posted in: ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί χάνεις τα μαλλιά σου το φθινόπωρο;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα μαλλιά σπάνε και πέφτουν πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως. Αιτία είναι ότι το φθινόπωρο (και η άνοιξη) είναι εποχή του χρόνου που αναγεννιέται η ρίζα της ανθρώπινης τρίχας κι επιπλέον, το καλοκαίρι και κυρίως, σύμφωνα με μελέτες, κατά τον μήνα Ιούλιο ο ανθρώπινος οργανισμός κρατά τα μαλλιά για να προστατεύσει το τριχωτό της κεφαλής από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι, (αλλά και από το κρύο τον χειμώνα), έτσι, φθινόπωρο και άνοιξη πέφτουν και οι τρίχες που συγκρατήθηκαν τις προηγούμενες εποχές.

Οι επιστήμονες προέβησαν σε αυτά τα ευρήματα έπειτα από παρακολούθηση 800 γυναικών σε διαφορετικές χώρες, πάνω από έξι χρόνια.

Τριχόπτωση σε τρεις φάσεις

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κάθε τρίχα ακολουθεί έναν κύκλο ζωής τριών φάσεων, που ολοκληρώνεται με την πτώση: η φάση της ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια στη γυναίκα και 2 χρόνια στον άντρα, η μεταβατική περίοδος διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και η φάση της πτώσης ολοκληρώνεται σε διάστημα 3 μηνών.

Ειδικότερα, η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας ονομάζεται αναγενής φάση και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια. Πρόκειται για την χρονική περίοδο που τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά.

Το δεύτερο στάδιο είναι η καταγενής φάση που οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά, προετοιμάζονται για την πτώση. Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές βδομάδες έως και 2 μήνες.

Το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας είναι η τελογενής φάση και διαρκεί από 3 έως 6 βδομάδες. Σε αυτή την περίοδο, η ανάπτυξη των μαλλιών σταματάει, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά τα μαλλιά πέφτουν. Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης, το 90% των τριχών βρίσκονται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%.Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως 100 τρίχες που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας φάσης, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα «στοργική» με το τριχωτό της κεφαλής σου, επιλέγοντας προϊόντα περιποίησης εξειδικευμένα, αλλά και να τηρείς κάποιους κανόνες-tips για να βοηθήσεις τον θύλακα της τρίχας να αναγεννηθεί.

  • Επίλεξε σαμπουάν, μάσκα μαλλιών, conditioner και serum εταιρειών που ειδικεύονται στην τριχόπτωση.
  • Μην παραλείπεις να κάνεις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μάσκα μαλλιών.
  • Ειδικά κατά τους μήνες που παρατηρείς ότι έχεις πιο έντονη τριχόπτωση, μην επιλέξεις να κάνεις heat styling. Οι θερμαντικές συσκευές styling, όπως η ισιωτική λάκα ή το ψαλίδι για μπούκλες, αδυνατίζουν την τρίχα, ιδίως αν πρώτα δεν εφαρμόσεις heat protecting προϊόντα. Προσπάθησε να περιορίσεις το heat styling σε μία φορά την εβδομάδα και πάντα να χρησιμοποιείς εκ των προτέρων heat protecting προϊόντα.
  • Μην λούζεσαι με καυτό νερό. Μπορεί να απολαμβάνεις το καυτό μπάνιο, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες αφυδατώνουν το δέρμα σου και στο τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την τρίχα σε όλο της το μήκος, από τη ρίζα έως τις άκρες.
  • Αφού λουστείς, μην στεγνώσεις με σεσουάρ αμέσως μετά το μπάνιο τα μαλλιά σου. Φρονιμότερο θα ήταν να επιλέξεις για το τριχωτό της κεφαλής σου μια βαμβακερή πετσέτα με μικροΐνες, που θα απορροφήσουν την πολλή υγρασία, πριν τα εκθέσεις στην «έκρηξη» θερμότητας του σεσουάρ. Την ώρα που θα τα στεγνώνεις, προτίμησε μια μαλακή βούρτσαπου θα στα ξεμπερδεύει χωρίς να στα σπάει.
  • Τέλος, φρόντισε να έχεις ισορροπημένη διατροφή, διότι η έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών Ε και Ω3 λιπαρών επηρεάζει αρνητικά και το τριχωτό της κεφαλής. Αλλάζοντας ελάχιστα τη διατροφή σου, κάνοντάς την λίγο πιο ισορροπημένη θα διαπιστώσεις πως τα μαλλιά σου θα δυναμώσουν και θα μακρύνουν πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και πιο πλούσια. Για μεγαλύτερη ενίσχυση δοκίμασε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου για ένα μήνα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη με κυστεΐνη. Ακόμα καλύτερο θα ήταν να κάνεις και μια εξέταση αίματος για τα επίπεδα σιδήρου κι αν διαπιστώσεις έλλειψη να κατευθυνθείς σε ένα συμπλήρωμα σιδήρου.
2 Οκτωβρίου 2018
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.