Η απόλαυση του φαγητού και η κοινωνική ενοχή των κιλών

Η απόλαυση του φαγητού και η κοινωνική ενοχή των κιλών

Η απόλαυση του φαγητού και η κοινωνική ενοχή των κιλών

Κάθε χρόνο στις γιορτές είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μεγάλα τραπέζια με την οικογένεια, πολύ φαγητό και εμείς να μην μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια στην οικοδέσποινα «δεν αντέχω άλλο, έσκασα». Και στο τέλος, φεύγεις με 2 κιλά περισσότερα και πάρα πολλές ενοχές.

Το ήξερες ότι οι περισσότεροι υποφέρουν από άγχος και στρες με τα γιορτινά τραπέζια και ανησυχούν για το αντίκτυπο που θα έχει η «λιγότερο περιοριστική» σχέση τους με το φαγητό στο βάρος τους; Η αλήθεια είναι ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να θεωρείται ως μια εποχή χαλάρωσης και να απολαμβάνουμε την οικογένεια, τους φίλους, το φαγητό και το ποτό χωρίς ενοχές ή άγχος για το βάρος ή τη διατροφή μας. Μερικά από τα φαγητά που τρώμε αυτή την εποχή είναι φαγητά που τρώμε μόνο τα Χριστούγεννα, οπότε το να νιώθουμε άγχος για την απόλαυσή τους είναι λιγότερο υγιές για εμάς, από το να τα απολαμβάνουμε και στη συνέχεια να εξισορροπούμε τη διατροφή μας. 

Πολλοί άνθρωποι, λένε οι διατροφολόγοι, ξοδεύουν τόσο μεγάλο μέρος της ψυχικής τους υγείας, ανησυχώντας για το τι πρόκειται να φάνε αυτή την περίοδο, που δεν τους μένει χρόνος να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο! Αν και αυτό είναι (ως ένα βαθμό) κατανοητό λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές πιέσεις πως «πρέπει» να έχουμε ένα συγκεκριμένο σώμα, όταν σκεφτόμαστε τις γιορτές, πρέπει να εστιάζουμε στη χαρά, την αγάπη και τον ενθουσιασμό, χωρίς να φοβόμαστε τις θερμίδες και την αύξηση βάρους.

Θα ζούσαμε όλοι σε ένα καλύτερο κόσμο, εάν υπήρχε λιγότερος φόβος σχετικά με την αύξηση βάρους στα Χριστούγεννα, η οποιαδήποτε άλλη γιορτή,  από τη «βιομηχανία διατροφής» και ταυτόχρονα πολλές συζητήσεις σχετικά με το πόσο ανθυγιεινό είναι να αισθανόμαστε άγχος για το φαγητό σε μια περίοδο που είναι τόσο χαρούμενη.

 Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται καν να εφαρμόσουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μέχρι τον Ιανουάριο, επειδή πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα θα αναιρέσουν τη σκληρή δουλειά τους ούτως ή άλλως. Επίσης, πολλοί θα αυξήσουν βάρος κατά τη διάρκεια των εορτών και θα αισθάνονται τόσο άσχημα για τον εαυτό τους που πέφτουν θύματα της βιομηχανίας «δίαιτας». Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να λιμοκτονήσουν από την 1η Ιανουαρίου, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι η πραγματική ζωή, τους απαγορεύει να μιμηθούν την μη ρεαλιστικά «τέλεια» δίαιτα του αγαπημένου τους influencer, οδηγώντας σε αισθήματα απελπισίας και αποτυχίας.

Η αλήθεια είναι απλή! Κάθε μέρα είναι μια μέρα που μπορείς να επιλέξεις να τρως άφθονα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, να καταναλώσεις φυτικές ίνες, να ενυδατωθείς, να κάνεις κάποια άσκηση που απολαμβάνεις και να προσπαθήσεις να κοιμηθείς αρκετά. 

Εάν αισθάνεσαι ανησυχία για την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών, απλά αναρωτήσου το γιατί. Το ότι θα βάλεις 1-2 κιλά θα κάνει κάποιον να σε αγαπήσει λιγότερο; Θα σε κάνει λιγότερο καλό γονέα ή χειρότερο στη δουλειά σσου; Θα σημαίνει ότι είσαι λιγότερο πολύτιμος ως άνθρωπος με οποιονδήποτε τρόπο; Με ΤΙΠΟΤΑ! Θα σήμαινε απλά ότι είχες χαλαρώσει, έφαγες νόστιμο φαγητό κι εκμεταλλεύτηκες στο έπακρο τις γιορτές; Απολύτως ΝΑΙ! 

Φαντάσου έναν κόσμο, όπου ο καθένας από μας βάζει όλη αυτή την ενέργεια που σπαταλά για το πώς μπορεί να ελέγξει το βάρος του κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ή πώς να φτιάξει «υγιείς» εκδόσεις των αγαπημένων του Χριστουγεννιάτικων φαγητών, στο να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να σκεφτεί το τέλειο δώρο για τον σύντροφό του, να εστιαστεί στην καριέρα του ή να σκεφτεί πώς μπορεί να βοηθήσει άτομα που είναι λιγότερο «τυχερά» την περίοδο των Χριστουγέννων. Φαντάσου πώς αυτή η αλλαγή της ψυχικής ενέργειας θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο!

 Προφανώς και οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης είναι επιβλαβείς, αλλά μια κουλτούρα που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η απόλαυση του γιορτινού φαγητού τους καθιστά υποδεέστερα άτομα ή ότι η αύξηση του βάρους τους θα τους έκανε λιγότερο πολύτιμους και λιγότερο αξιαγάπητους ξεπερνά εντελώς το νόημα της ισορροπημένης διατροφής και τρόπου ζωής. Το να είσαι υγιής περιλαμβάνει επίσης και το να είσαι ψυχικά υγιής, μην το ξεχνάς αυτό.

Εάν ήσουν μέσα στο άγχος και στρες σχετικά με την αύξηση βάρους ή το ότι θα καταναλώσεις λιγότερο θρεπτικά φαγητά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, και αυτό σε εμπόδισε να απολαύσεις τα όποια κοινωνικά γεύματα είχες, τότε είναι καλύτερα να αφιερώσεις λίγο χρόνο να σκεφτείς πόσο επιβλαβές είναι αυτό για την ποιότητα ζωής σου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβεις ότι η υγεία βρίσκεται στη μέση των δύο άκρων. Η συνέπεια και ισορροπία είναι η απάντηση. Το να έχουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα μας, όπου μπορούμε να τρώμε ελεύθερα χωρίς ενοχή ή ντροπή και να κάνουμε σωστές επιλογές βάσει της υγείας και της πείνας και όχι τα συναισθήματα, το άγχος και την εξάντληση είναι το κλειδί.

Αν τώρα, όντως μετά τις γιορτές έβαλε και μερικά κιλά παραπάνω. Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα με ήπια άσκηση και υγιεινές επιλογές γευμάτων με πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά και αντιοξειδωτικά, τότε δεν θα αργήσει ο χρόνος που θα επιστρέψεις εκεί που ήσουν. Για αυτό, χαλάρωσε και πέτα από πάνω σου τις ενοχές.

4 Ιανουαρίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.