Η ζωή μετά την καραντίνα: Τι πρέπει να προσέχουμε;
Η ζωή μετά την καραντίνα: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Η ζωή μετά την καραντίνα: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Έχουν περάσει περισσότερες από 45 μέρες καραντίνας για τους πιο πολλούς από εμάς. Και πλέον η ανυπομονησία για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Όμως, οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι, η επιστροφή στην πραγματικότητα όπως την ξέραμε πριν από την επέλαση του κορωνοϊού θα αργήσει να γίνει.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα είναι σταδιακή κι αργή. Η 4η Μαΐου είναι η ημέρα – ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς τότε θα ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως, ποια θα είναι η κανονικότητα την επόμενη μέρα της καραντίνας; Με δεδομένο ότι τα ζητούμενα είναι τρία: Πρώτο και κύριο, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δεύτερο, η ψυχολογική κούραση των πολιτών και τρίτο, η επανεκκίνηση της οικονομίας, το μοντέλο που θα υιοθετηθεί προβλέπει να  ανοίξουν πρώτα τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα καταστήματα λιανεμπορίου. Το άνοιγμα θα συνοδευτεί από συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως η χρήση μάσκας και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Περίπου, δηλαδή, όλα όσα ισχύουν σήμερα για καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι τα καταστήματα που έκλεισαν πρώτα θα ανοίξουν και τελευταία, ήτοι μπαρ, χώροι διασκέδασης κι εστιατόρια. Ειδικά για τα τελευταία, προβλέπεται να λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι με τον μισό αριθμό τραπεζιών, από αυτόν που έχουν άδεια και με τον αυστηρό περιορισμό των δύο μόνο πελατών ανά τραπέζι.

Και πάει λέγοντας. Ένα είναι σίγουρο: η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή, μακρά και σταδιακή και η πραγματικότητα όπως την γνωρίζαμε πριν από τις 10 Μαρτίου, θα αργήσει πολύ να επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση.

Όσο για το πώς πρέπει εμείς να κινηθούμε, η απάντηση είναι εύλογη: τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας,

  • τηρώντας δηλαδή τις αποστάσεις ασφαλείας,
  • φορώντας μάσκα,
  • έχοντας πάντα στην τσάντα μας αντισηπτικά μαντιλάκια ή αντισηπτικό υγρό,
  • συνεχίζοντας να απολυμαίνουμε ό,τι αγοράζουμε απέξω πριν το τοποθετήσουμε στα ντουλάπια μας,
  • πλένοντας πολύ καλά και σχολαστικά τα χέρια μας για 20 περίπου δευτερόλεπτα τα χέρια μας κι
  • όντας οπλισμένοι με πολλή υπομονή.
2 Μαΐου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.