Ηλιακά εγκαύματα: Πώς φροντίζουμε τα «παράσημα» των διακοπών;
Ηλιακά εγκαύματα: Πώς φροντίζουμε τα «παράσημα»  των διακοπών;

Ηλιακά εγκαύματα: Πώς φροντίζουμε τα «παράσημα» των διακοπών;

Αυτή την εποχή του χρόνου είναι πολύ συνηθισμένο το ηλιακό έγκαυμα . Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ένα στα δύο αγόρια και έξι στα δέκα κορίτσια εφηβικής ηλικίας, καθώς και το 35% των ενηλίκων  υφίστανται ηλιακό έγκαυμα λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί οξεία δερματική φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί στο χαρακτηριστικό ερύθημα του ηλιακού εγκαύματος, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Εκτός από κοκκίνισμα του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί ακόμα να προκαλέσει αίσθημα θερμότητας ή καύσου (κάψιμο) και ευαισθησία στο δέρμα, καθώς και οίδημα. Όταν είναι πιο σοβαρό, προκαλεί επίσης πόνο ή φλύκταινες.

Ένα ήπιο έγκαυμα συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε 4 ώρες από την έκθεση στον ήλιο, επιδεινώνεται μέσα στην επομένη ημέρα και χρειάζεται 3-5 ημέρες για να επουλωθεί πλήρως. Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάρρωση, μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα για να καταπραΰνουμε τα συμπτώματά του.

Το πρώτο είναι να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση στον ήλιο, τονίζει. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί περαιτέρω. Από κει και πέρα, υπάρχουν αρκετοί επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να φροντίσουμε το δέρμα μας. Να ποιοι είναι:

  1. Να κάνεις κρύο ντους. Το κρύο νερό μπορεί να μειώσει τη θερμότητα και την ευαισθησία, καθώς και τον πόνο που ενδεχομένως νιώθεις.
  2. Να βάζεις πάνω στο ηλιακό έγκαυμα ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες παγωμένου νερού) . Να τις αφήνεις στο δέρμα σου για 20 λεπτά τη φορά και να τις βάζεις όσο συχνά χρειάζεται. Η εφαρμογή τους συνήθως πρέπει να γίνεται ανά 2-3 ώρες για να ανακουφίζονται τα συμπτώματα. 
  3. Να μην βάζεις πάνω στο ηλιακό έγκαυμα λιπαρές ουσίες. Βούτυρο, βαζελίνη, λάδι κ.λπ. είναι ό,τι χειρότερο για το έγκαυμα. Δημιουργούν ένα στρώμα λίπους που κατακρατά τη θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος, με επακόλουθο να εντείνει το έγκαυμα.
  4. Να αλείφεις απαλά το έγκαυμα με άπαχο γιαούρτι. Εφόσον το γιαούρτι δεν περιέχει λιπαρά, δεν παγιδεύει θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος, αλλά την απάγει. Επιπλέον, περιέχει πολύ νερό οπότε ενυδατώνει το δέρμα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. βιταμίνες A και D), που μπορεί να το βοηθήσουν. Εναλλακτικά, μπορείις να δοκιμάσετε κομπρέσες μουλιασμένες σε παγωμένο γάλα. Και με τα δύο γαλακτοκομικά, το ψύχος ασκεί άμεση αντιφλεγμονώδη, καταπραϋντική δράση.
  5. Αν δεν μπορείς να βρεις άπαχο γιαούρτι, βάλε στο ηλιακό έγκαυμα λίγη οδοντόπαστα . Προσοχή όμως: δεν πρέπει να περιέχει μέντα ούτε παράγωγά της όπως η μενθόλη (υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος). Η σκέτη οδοντόπαστα απάγει τη θερμότητα από το δέρμα, όπως το γιαούρτι και το γάλα.
  6. Να πίνεις άφθονο νερό. Το ηλιακό έγκαυμα «τραβάει» υγρά από το σώμα και την υπόλοιπη επιφάνεια του δέρματος, τα οποία πρέπει να αναπληρώνεις συνεχώς.
  7. Να αλείφεις απαλά στο δέρμα σου ειδικές ενυδατικές λοσιόν και τζελ , που περιέχουν επουλωτικά συστατικά όπως η αλόη. Η καλή ενυδάτωση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επούλωση του ηλιακού εγκαύματος.
  8. Πάρε ένα παυσίπονο. Αμέσως μόλις δεις το ηλιακό έγκαυμα, πάρε κάποιο παυσίπονο, ιδανικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θα καταπραΰνει τον πόνο και την φλεγμονή στο δέρμα, συμβάλλοντας στην καλύτερη επούλωσή του.
  9. Δοκιμάσε μια μη συνταγογραφούμενη κρέμα με περιεκτικότητα 0,5% έως 1% σε υδροκορτιζόνη. Μπορεί να μειώσει το αίσθημα καύσου και το οίδημα, και να επιταχύνει την επούλωση. Διαβάσε στις οδηγίες χρήσεως πόσο συχνή πρέπει να είναι η εφαρμογή της.
  10. Αν το ηλιακό έγκαυμα σχηματίσει φλύκταινες (φουσκάλες) καλύψε τες με μια αποστειρωμένη, αντικολλητική γάζα για να αποφύγεις την επιμόλυνσή τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις «σπάσεις» νομίζοντας ότι έτσι θα επιταχύνεις την ίαση. Αν το κάνεις, θα επιτύχεις ακριβώς το αντίθετο: θα την επιβραδύνεις σημαντικά. Όταν ανοίξουν από μόνες τους, να τις αλείφεις με μια αντισηπτική αλοιφή και ύστερα να τις καλύπτεις, έως ότου σχηματίσουν κρούστα.

Προσοχή, όμως! Οι παραπάνω πρώτες βοήθειες ισχύουν για το ήπιο έγκαυμα. Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι μεγάλο (π.χ. καλύπτει όλη την πλάτη ή πάνω από το 15% του σώματος), αν παρουσιάσετε πυρετό ή/και αν πονάτε πολύ επί περισσότερο από 48 ώρες, πρέπει να ζητήσεις οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μείνεις εφεξής μακριά από τον ήλιο, γιατί υπάρχει και κίνδυνος υποτροπής.

7 Σεπτεμβρίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.