Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πώς ξεκίνησε αυτή η διαφορετική «γιορτή»;
Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πώς ξεκίνησε αυτή η διαφορετική «γιορτή»;

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πώς ξεκίνησε αυτή η διαφορετική «γιορτή»;

Κάθε χρόνο, οι απανταχού ερωτευμένοι , χριστιανοί ή μη, στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η γιορτή που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και επηρεάζει τον παγκόσμιο τομέα της οικονομίας;

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων. Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες στους οποίους απαγορευόταν να νυμφευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με τον θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν από την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία, την Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Ένα σημαντικό σύμβολο που συνδέεται με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι το τόξο και το βέλος του θεού Έρωτα. Ο Έρως είναι ο θεός της επιθυμίας, της αγάπης και της ερωτικής έλξης. Ήταν ο γιος της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς και της γονιμότητας.

Επιχείρηση «Άγιος Βαλεντίνος»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου είναι ουσιαστικά μια τεράστια «επιχείρηση» με ετήσιο τζίρο που αγγίζει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, προ πανδημίας, τα 4,5 δισεκατομμύρια δαπανώνται για κοσμήματα, τα 4,4 δισ. για δείπνο σε εστιατόρια, τα 1,98 δισ. για λουλούδια και τα 1,14 δισ. για ευχετήριες κάρτες. Τα υπόλοιπο δαπανώνται για γλυκά και ρούχα.

Κατά μέσο όρο, ένας άνδρας στις ΗΠΑ ξοδεύει περίπου 196 δολάρια για την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, ενώ μια γυναίκα 100 δολάρια. Οι νέοι ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 234 δολάρια.

Πάντως, για την προώθηση της πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και των ανεπιθύμητων κυήσεων, η 13η Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού.

Σε ποιες χώρες απαγορεύεται στους ερωτευμένους να γιορτάζουν;

Για την ιστορία, βασισμένες στην ιδέα ότι η «ημέρα των ερωτευμένων» ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ, έξι χώρες απαγορεύουν τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτές είναι: η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία.

Επιπλέον, η επαρχία Μπέλγκοροντ (Belgorod) στη Ρωσία απαγόρευσε την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου το 2011. Επίσης, το 2013, δύο σχολεία στην Φλόριντα των ΗΠΑ απαγόρευσαν τις ανταλλαγές δώρων για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Φέτος, η γιορτή είναι εντελώς διαφορετική λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το ρομαντικό δείπνο μόνο στο σπίτι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πέφτουμε ψυχολογικά και να ξεχνάμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα έστω κι αν μένουμε εντός σπιτιού.

12 Φεβρουαρίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.