Κακοσμία παιδικής αναπνοής; Ναι, συμβαίνει!
Κακοσμία παιδικής αναπνοής; Ναι, συμβαίνει!
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Κακοσμία παιδικής αναπνοής; Ναι, συμβαίνει!

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο η κακοσμία αναπνοής είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο στα παιδιά. Υπολογίζεται ότι το 15 με 20% των παιδιών εμφανίζει κακοσμία αναπνοής.  

Τι μπορεί να φταίει;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιτία που προκαλεί κακοσμία στόματος στα παιδιά είναι μικρόβια που αναπτύσσονται στο στόμα. Τα μικρόβια αυτά παράγουν ουσίες με αυτή την άσχημη μυρωδιά. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά γιατί τα παιδιά αναπνέουν από το στόμα και όχι τη μύτη, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηροστομία.

Επίσης, συναντάται συχνά η κακοσμία παιδικής αναπνοής στα παιδιά που αναπτύσσουν τερηδόνα στα δόντια, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, ρινίτιδα και αφθώδης στοματίτιδα.

Σε πολύ σπανιότερες καταστάσεις η κακοσμία οφείλεται σε νοσήματα του στομάχου, ήπατος και νεφρών. Βέβαια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις η κακοσμία είναι από αέρια του στομάχου χωρίς όμως να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία, αλλά απλά μια χαλάρωση της βαλβίδας ανάμεσα στο στομάχι και στον οισοφάγο.

Για να αντιμετωπίσεις το «πρόβλημα», πρώτα από όλα, πρέπει να μάθεις την αιτία και ανάλογα με αυτήν θα προβείς και στις απαραίτητες ενέργειες. Ωστόσο, θα πρέπει:

  • Να μάθεις στα παιδιά σου, να βουρτσίζουν τακτικά και σωστά τα δόντια τους με κυκλικές κινήσεις επί δύο λεπτά, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπεται και το βούρτσισμα της γλώσσας όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων.
  • Να τους εντάξεις στην καθημερινότητά τους το οδοντικό νήμα.
  • Να τους προκαλέσεις εξοικείωση και με το στοματικό διάλυμα.
  • Να τους μάθεις να αναπνέουν σωστά από τη μύτη και όχι το στόμα. Σε αυτό βοηθά και το μάσημα της μαστίχας, διότι οι μασητικές κινήσεις αυξάνουν τη ροή του σάλιου και βοηθούν στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών, ενώ ταυτόχρονα «απασχολούν» το στόμα κι έτσι τα παιδιά αναπνέουν από τη μύτη.
  • Αν υποφέρει από ρινίτιδα, τότε οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό κρίνονται απαραίτητες , προκειμένου να μην κλείνει η δίοδος της μύτης για την αναπνοή κι έτσι το παιδί να μην αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα.
  • Να εφιστάς την προσοχή στη διατροφή με πολλά υγρά, φρούτα και λαχανικά. Πολύ σημαντική κρίνεται και σε αυτή η περίπτωση η μείωση των πλούσιων σε λιπαρά τροφών.
  • Να μην παραλείπεις ποτέ το καλό πρωινό όσο κι αν κινδυνεύει να χάσει το πρώτο κουδούνι. Το καλό πρωινό δεν αποτελεί μόνο καλή διαιτητική συνήθεια, αλλά προάγει και την παραγωγή σάλιου, το οποίο ξεπλένει το στόμα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.