Καρκίνος του μαστού: Ενημερώσου, εξετάσου, πρόλαβε!
Καρκίνος του μαστού: Ενημερώσου, εξετάσου, πρόλαβε!
Posted in: ΓΥΝΑΙΚΑ

Καρκίνος του μαστού: Ενημερώσου, εξετάσου, πρόλαβε!

Ο καρκίνος του µαστού είναι µία ανεξέλεγκτη - όχι φυσιολογική ανάπτυξη- των κυττάρων του µαζικού αδένα. Με την πάροδο του χρόνου, καρκινικά κύτταρα διηθούν τον υγιή µαστό και στη συνέχεια, µετακινούνται προς τους µασχαλιαίους λεµφαδένες. Ακολούθως, σταδιακά µεταφέρονται σε άλλα µέρη του σώµατος, όπου εγκαθίστανται και αναπτύσσουν αυτό που ονοµάζεται «µετάσταση».

Εδώ και πολλά χρόνια, σε μεγάλα ποσοστά ίασης της γυναίκας μπορούν να οδηγήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση της ύπαρξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος που εκδηλώνεται στις γυναίκες και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% από όλους τους κακοήθεις όγκους. Περίπου µισό εκατοµµύριο γυναίκες παθαίνουν κάθε χρόνο καρκίνο του µαστού στην Ευρώπη και από αυτές περίπου 5.000 είναι Ελληνίδες.  

Για τους προαναφερθέντες γυναικολογικούς καρκίνους, η πρόληψη μειώνει τον κίνδυνο να προσβληθεί η γυναίκα από την ασθένεια και η σωστή, ολοκληρωμένη διάγνωση οδηγεί σε εξατομίκευση της όποιας θεραπείας με καλύτερα αποτελέσματα.

Οι BRCA μεταλλάξεις αντιπροσωπεύουν το 5% με 10% όλων των καρκίνων μαστού και 10% με 15% όλων των καρκίνων ωοθηκών. Περίπου το 50% των γυναικών με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή των ωοθηκών και αγνοούν ότι μεταφέρουν καρκινογόνες μεταλλάξεις. Μια εξελιγμένη διαγνωστική εξέταση είναι το Serenity test, ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, το οποίο αναλύει το σύνολο των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 και εντοπίζει όλες τις μεταλλάξεις. 

Την ίδια ώρα με δεδομένο ότι στα πρώτα στάδια, ο καρκίνος του µαστού δεν παρουσιάζει σηµάδια ή συµπτώµατα και ανιχνεύεται µόνο µε τη µαστογραφία, κλείσε τώρα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου για να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις.

3 Οκτωβρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.