Καρότα και ντομάτες βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος
Καρότα και ντομάτες βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος
Posted in: ΑΝΤΡΑΣ

Καρότα και ντομάτες βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος

Τα καρότα και οι ντομάτες κάνουν καλό στο σπέρμα των ανδρών, αυξάνοντας την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με ερευνητές. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, τα χαλαρά εσώρουχα, η αποφυγή του αλκοόλ και του στρες είναι βασικές συμβουλές για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας. Σταδιακά κερδίζει έδαφος και η ιδέα ότι ορισμένες τροφές βοηθούν το σπέρμα.

Καρότα

Ειδικότερα, τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη με αποτέλεσμα να μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα κολύμβησης των σπερματοζωαρίων.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility», συμμετείχαν 189 άνδρες από το Πανεπιστήμιο του Rochester στη Νέα Υόρκη, όπου ελέγχθηκαν η διατροφή και το σπέρμα τους.

Εκεί λοιπόν παρατηρήθηκε ότι, οι άντρες που έτρωγαν περισσότερα καρότα, είχαν καλύτερη κινητικότητα σπέρματος και επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να κολυμπήσει αυτό προς ένα ωάριο.

Το βήτα – καροτένιο είναι μια κόκκινο- πορτοκαλί, έντονη χρωστική ουσία, την οποία τη συναντά κανείς σε μεγάλες ποσότητες σε φυτά και φρούτα. Η καροτίνη, λοιπόν, βάφει τα καρότα, τις κολοκύθες και τις γλυκοπατάτες έντονα πορτοκαλί και σε συνδυασμό με τη λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές και αντι- οξειδωτικό που απαντάται στο σπανάκι, το μαρούλι και τους κρόκους των αυγών, επιδρούν στην κινητικότητα του σπέρματος, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως, σε έναν πληθυσμό υγιών νεαρών ανδρών, η πρόσληψη καροτενοειδών σχετίστηκε με υψηλότερη κινητικότητα σπέρματος.

Ντομάτες

Το λυκοπένιο, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Όπως διαπιστώθηκε, στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής δρα Λιζ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό «European Journal of Nutrition», οι 56 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και έπαιρναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο, ισοδύναμο με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας, είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος.

Το λυκοπένιο, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, στα οποία έχει κυρίως εστιαστεί η έρευνα, λειτουργούν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας την οξείδωση, άρα και τη βλάβη των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν επίσης συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά, καθώς και με την πρόληψη του καρκίνου.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο. Αυτό έγινε καθώς το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το ανθρώπινο σώμα. Σε διαφορετική περίπτωση οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε δύο κιλά ντομάτες την ημέρα, προκειμένου να πάρουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπενίου καθημερινά.

Από τους συμμετέχοντες στη -διάρκειας 12 εβδομάδων- κλινική μελέτη, μια ομάδα ανδρών -τυχαία επιλεγμένων- έπαιρνε χάπι λακτολυκοπένιου και μια άλλη ένα εικονικό χάπι (placebo).

Ο έλεγχος του σπέρματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν την ίδια συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά σπέρμα με καλύτερη μορφολογία και κινητικότητα (σ.σ. πόσο γρήγορα «κολυμπά» ένα σπερματοζωάριο), κάτι που ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

25 Νοεμβρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.