Μετάλλαξη Δ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Μετάλλαξη Δ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Μετάλλαξη Δ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε στις 21 Ιουλίου την πρόβλεψή του πως η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτική και ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές μεγάλες χώρες, θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.

Αυτή η παραλλαγή, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές έναντι 180 (έξι περισσότερες) για την Άλφα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία, 130 (7 επιπλέον) για τη Βήτα, η οποία αναγνωρίστηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και 78 (τρεις περισσότερες) για τη Γάμμα, που εμφανίστηκε στη Βραζιλία, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

«Αναμένουμε ότι (η μετάλλαξη Δέλτα) θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της COVID-19), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες», συνεχίζει ο ΠΟΥ.

Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται

  • η Ινδία,
  • η Κίνα,
  • η Ρωσία,
  • η Ινδονησία,
  • η Αυστραλία,
  • το Μπανγκλαντές,
  • η Μεγάλη Βρετανία,
  •  η Νότια Αφρική,
  • η Αυστραλία,
  • η Πορτογαλία και
  • το Ισραήλ.

«Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού ανά τον κόσμο

Περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου, ήτοι 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζει.

«Με αυτόν τον ρυθμό, αναμένουμε πως ο σωρευτικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (από την αρχή της πανδημίας) παγκοσμίως ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια στις επόμενες 3 εβδομάδες», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Τέσσερις παράγοντες

Αυτή η τάση θα εξηγείται από τέσσερις παράγοντες:

  1. πιο μεταδοτικές παραλλαγές,
  2. χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας,
  3. μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και
  4. το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα από την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού και κατά 21% στην περιοχή της Ευρώπης.

Η Ινδονησία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση: 350.273, ήτοι μια αύξηση 44%, ακολουθεί η Βρετανία (296.447, +41%) και η Βραζιλία που συνεχίζει να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων (287.610, αλλά καταγράφει μείωση 14%).

Αντιθέτως, ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών, 57.000, παρέμεινε, σταθερός.

10 δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ποια, όμως, είναι τα συμπτώματα που προκαλεί μετάλλαξη Δέλτα; Πόσο μεταδοτική είναι και μέχρι σε ποιο βαθμό μας προστατεύουν τα εμβόλια; Ιδού 10 δεδομένα για την πιο μεταδοτική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού:

  1. Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς έπειτα από μόλυνση με το στέλεχος Δέλτα μοιάζουν περισσότερο με βαρύ κρύωμα - καταρροή. Πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πυρετός είναι τα συνηθέστερα. Αντιθέτως, η ανοσμία και η απουσία γεύσης, καθώς επίσης και ο βήχας φαίνεται να… απουσιάζουν, παρόλα αυτά, οι επιστήμονες εξακολουθούν να συλλέγουν σχετικά στοιχεία.
  2. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ινδικό στέλεχος είναι 40%-60% πιο μεταδοτικό από το Άλφα, που σημειωτέον είναι ήδη περίπου 60% πιο μεταδοτικό από το αρχικό πανδημικό στέλεχος.
  3. Τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επαρκούν ώστε να αποφανθεί σχετικά η επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα ή πιο βαριά νόσηση.
  4. Τα επιστημονικά δεδομένα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο εμβολιασμός προστατεύει και έναντι του στελέχους Δέλτα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την Κυριακή, 25 Ιουλίου, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca,  αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο Δέλτα στέλεχος και 48,7% για το στέλεχος Άλφα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, η αποτελεσματικότητα ήταν 93,7% για το στέλεχος Άλφα, και 88% για το στέλεχος Δέλτα. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος Άλφα και 67% για το στέλεχος Δέλτα. Συμπερασματικά, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος Δέλτα.
  5. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα θα χτυπήσει κατά κανόνα τον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η δυναμική του επερχόμενου κύματος. Υπό το πρίσμα αυτό, η μετάλλαξη Δέλτα είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, διότι εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης του θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη Covid-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να είναι το επικρατούν τον επόμενο καιρό.
  6. Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Άντρεα Αμόν σε πρόσφατο βιντεοσκοπημένο βίντεο προειδοποιεί ότι η εξάπλωση του Δέλτα σε ανεμβολίαστες ηλικιακές ομάδες θα απειλήσει τελικά και τις πιο ευάλωτες ομάδες πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό. Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού».
  7. Οι υπολογισμοί των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί αναφορικά με την κυριαρχία του εν λόγω στελέχους στην Ευρώπη. Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, θα αντιπροσωπεύει το 70% των νέων λοιμώξεων στην ΕΕ έως τις αρχές Αυγούστου και το 90% έως τα τέλη Αυγούστου.
  8. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους. Ο λόγος είναι εν μέρει ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Σημειωτέον πως στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.
  9. Η είσοδος του ινδικού στελέχους αλλάζει τα δεδομένα, καθώς πλέον οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν αρκεί το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό (είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νόσησης) να αγγίξει το 70%-75%, ώστε να στηθεί ένα ισχυρό φράγμα που θα εμποδίσει το τέταρτο κύμα. Πλέον, κάνουν λόγο για τείχος ανοσίας που θα πρέπει να ξεπερνά ακόμη και το 80%.
  10. Την ίδια ώρα, οι ινδικές Αρχές προειδοποιούν για την ανίχνευση μιας νεότερης μετάλλαξης του νέου στελέχους, με την κωδική ονομασία Delta plus, η οποία είναι μεταδοτικότερη και προσβάλλει σφοδρότερα τους πνεύμονες. Έχει εντοπιστεί ήδη σε εννέα χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Δανία.
31 Ιουλίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.