Νέα έρευνα: Πώς το γιαούρτι θωρακίζει το παχύ έντερο
Νέα έρευνα: Πώς το γιαούρτι θωρακίζει το παχύ έντερο

Νέα έρευνα: Πώς το γιαούρτι θωρακίζει το παχύ έντερο

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού εβδομαδιαίως συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης προκαρκινικών αδενωμάτων στο έντερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο γαστρεντερολογικό περιοδικό «Gut», δείχνουν ότι η θετική επίδραση του γιαουρτιού είναι ακόμη εντονότερη για τα μορφώματα (πολύποδες) που είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνους. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει τα θετικά αποτελέσματα του γιαουρτιού στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ γιαουρτιού και προκαρκινικών αδενωμάτων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν τη διατροφή και την ανάπτυξη αδενωμάτων σε 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν από το 1986 έως το 2012. Κάθε τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε ενδοσκόπηση παχέος εντέρου κι έδιναν πληροφορίες για τη διατροφή τους και για την κατανάλωση γιαουρτιού. Μέχρι το τέλος της μελέτης 5.811 αδενώματα αναπτύχθηκαν στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο κίνδυνος για εμφάνιση αδενώματος μειωνόταν κατά 19% στους άνδρες που κατανάλωναν πάνω από δύο φορές την εβδομάδα γιαούρτι. Η μείωση έφτανε το 26% για τα αδενώματα που ήταν πιο επικίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο και για εκείνα που βρίσκονται στο κόλον του παχέος εντέρου και όχι στο ορθό.

Ως πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δύο βακτήρια που βρίσκονται συνήθως σε ζωντανό γιαούρτι (Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus), μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των καρκίνων που προκαλούν διάφορες χημικές ουσίες στο έντερο.

Σε ό,τι αφορά στο εύρημα ότι το γιαούρτι προστατεύει περισσότερο από τα αδενώματα που αναπτύσσονται στο κόλον, αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη χαμηλότερη οξύτητα (pH) σε αυτό το μέρος του εντέρου, καθιστώντας το πιο φιλόξενο περιβάλλον για αυτά τα βακτήρια.

Εναλλακτικά, το γιαούρτι μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να μειώνει τη «διαρροή» του εντέρου, καθώς τα αδενώματα σχετίζονται με αυξημένη διαπερατότητα του συγκεκριμένου ανθρώπινου οργάνου.

Αν λοιπόν, έχεις παραμελήσει στην καθημερινή σου διατροφή να εντάξεις το γιαούρτι καλό θα είναι να το ξαναθυμηθείς, ειδικά τώρα που είναι περίοδος διακοπών και επιζητείς και μια ανάσα δροσιάς. Αντί για παγωτό, μπορείς να φας ένα γιαούρτι με μέλι, κααρύδια και φρούτα.

Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν την οξύτητα της γεύσης του γιαουρτιού. Προσοχή! Δεν αναφερόμαστε στα επιδόρπια γιαουρτιού που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο αλλά στο παραδοσιακό αγνό πηχτό γιαούρτι.

Αν λοιπόν, η γεύση αυτή σου πέφτει βαριά, αλλά ακόμα κι αν στις διακοπές σου είναι δύσκολο να διατηρήσεις κρύο το γιαούρτι, την ώρα που παραμελείς τη διατροφή σου, μπορείς να στραφείς στα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι βακτήρια, άκρως ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως για το πεπτικό σύστημα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί συναντώνται σε τροφές και στο έντερο,  υποκινούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς και τα ένζυμα και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων. Οι προβιοτικοί ζυμομύκητες που συναντώνται στο γιαούρτι, αλλά πλέον κυκλοφορούν και σε μορφή κάψουλας στο εμπόριο, επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση και συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας.

19 Ιουλίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.