Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του.

Το κάπνισμα παραμένει μια από τις βασικότερες αιτίες θανάτου, με 5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2025, παρά τις πολλές στοχευμένες καμπάνιες για τη μείωσή του. Έχει υπολογιστεί ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μελέτες, οι καπνιστές έχουν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και θάνατο έπειτα από λοίμωξη Covid-19, η οποία προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, με τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, αυτή των ερευνητών του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL),οι νυν καπνιστές είναι 1,45 φορές πιθανότερο να έχουν σοβαρή Covid-19 σε σχέση με τους πρώην και τους μη καπνιστές. Το 22% των τωρινών καπνιστών που νόσησαν με Covid-129, είχαν σοβαρές επιπλοκές, ενώ και η θνητότητα τους ήταν μεγαλύτερη (38%).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού) καπνίζουν.

Οι πιο σοβαρές ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα , είναι:

  • Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων είναι απόλυτη. Οι πνεύμονες είναι το όργανο που είναι άμεσα εκτεθειμένο στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.
  • Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα με όλα τα βλαπτικά συστατικά της κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπως ο καπνός της σόμπας κολλά στο εσωτερικό της καμινάδας.   
  • Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την αιμάτωση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και γάγγραινας των άκρων. Ο συνδυασμός καπνίσματος και λήψης αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι γυναίκες θρομβώσεις των φλεβών.
  • Η οστεοπόρωση. Οι καπνίστριες υποφέρουν πιο έντονα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και τις επιπτώσεις της.
  • Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λπ. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται είτε σε θέσεις άμεσα εκτεθειμένες στον καπνό, είτε σε θέσεις που δρουν τα τοξικά προϊόντα του καπνού που απορροφώνται από τους πνεύμονες και κυκλοφορούν στο αίμα.
  • Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής ικανότητας. Στους καπνιστές το σπέρμα είναι συχνά αδύναμο, ενώ στις καπνίστριες η σύλληψη μπορεί να είναι δυσκολότερη και έχουν συχνά αποβολές.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος έρχεται να μας υπενθυμίσει τις σοβαρές επιπτώσεις του στην υγεία, να κινητοποιήσει τους ήδη καπνιστές να το κόψουν και τους εν δυνάμει να μην το ξεκινήσουν ποτέ.

17 Μαΐου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.