Πανελλαδικές εξετάσεις; 5 τρόποι να δώσεις ένα boost στον οργανισμό σου!
Πανελλαδικές εξετάσεις; 5 τρόποι να δώσεις ένα boost στον οργανισμό σου!

Πανελλαδικές εξετάσεις; 5 τρόποι να δώσεις ένα boost στον οργανισμό σου!

Η πιο αγχωτική περίοδος στη ζωή των μαθητών έχει σχεδόν φτάσει. Λίγες ημέρες σε χωρίζουν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαντληθείς. Χρειάζεσαι ενέργεια και τόνωση, ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς στα θέματα με καθαρό μυαλό και διαύγεια.

  • Ακολούθησε σωστές και συνετές διατροφικές συνήθειες

Την περίοδο της προετοιμασίας, καλό είναι να κρατάς έναν σταθερό αριθμό γευμάτων, προκειμένου να κρατήσεις σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου, καθώς είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου σου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να τρως πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ακόμη κι αν δεν έχει πολλή όρεξη να φας, ας κάθεσαι στο τραπέζι, και ας τρως μικρές ποσότητες. Και μην ξεχνάς τα ενδιάμεσα σνακ, δηλ. δεκατιανό και απογευματινό.

  • Βάλε στη διατροφή σου, τροφές που θα σε βοηθήσουν στη συγκέντρωση, τη μνήμη, αλλά και που θα σου δώσουν ενέργεια

Σε μία τέτοια περίοδο της ζωής σου, είναι η κατάλληλη στιγμή να στραφείς σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βότανα, Ωμέγα-3 λιπαρά, αργινίνη, μαγνήσιο, συνένζυμο Q10, σίδηρο και ψευδάργυρο τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ομαλής ροής του αίματος στον εγκέφαλο, προωθώντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Αν δεν μπορείς να κάθεσαι να ψάχνεις μία προς μία τις τροφές, στρέψου για αυτή την περίοδο στις κατάλληλες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για τόνωση, ενέργεια, συγκέντρωση και μνήμη.

  • Διαχειρίσου το άγχος

Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν εξελιχθεί, για την πλειονότητα των οικογενειών, σε μια «αρένα», όπου έφηβοι δοκιμάζουν τις αντοχές τους και γονείς αναμετρούνται με τη δική τους αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους. Κάπου στο βάθος, υπάρχει ο φόβος του εφήβου για την αποτυχία, διότι μπορεί να έχει μάθει ότι δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Συνάμα, μπορεί να υπάρχουν ανεκπλήρωτα όνειρα των γονέων, υψηλές προσδοκίες ή κυρίως φόβος για ένα σκαιό μέλλον χωρίς κάποια επιστημονική εξειδίκευση. Οι έφηβοι φοβούνται ότι θα απογοητεύσουν: τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Το κομβικό στοιχείο εδώ για να αποβάλεις το άγχος των πανελλαδικών είναι να έρθεις σε επαφή με τις δικές του επιθυμίες όσο κι αν έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των γονέων. Πάρε μια βαθιά ανάσα και θέσε τον δικό σου στόχο για τις Πανελλαδικές. Αν δυσκολεύεσαι στρέψου σε φυτικά συμπληρώματα διατροφής που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρνεις ούτε τότε, μπορείς να καλέσεις στη γραμμή υποστήριξης της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» 11525.

  • Μείνε ενυδατωμένος

Η ενυδάτωση αποτελεί βασικό κομμάτι της υγείας ενός ατόμου ιδιαίτερα των παιδιών τώρα που διαβάζουν, λένε οι ειδικοί. Και εκτός από το νερό, υγρά προσλαμβάνουμε και από φρούτα, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, καφέδες κλπ. Μία ωραία σύσταση υδάτωσης είναι οι χυμοί και τα smoothies, γιατί αυτά εκτός των υγρών, προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και στην καλή υγεία του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου οι χυμοί και τα smoothies είναι εξαιρετικές πηγές ενδιάμεσων γευμάτων κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.

  • Κοιμήσου σωστά και καλά

Ο καλός, σωστός και ποιοτικός ύπνος βοηθά στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Το να ξενυχτάς διαβάζοντας, εξαντλώντας τον εαυτό σου μία ημέρα πριν από τις εξετάσεις, αν και στο μυαλό σου νομίζεις ότι είναι μια σωστή επιλογή, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κάνεις λάθος. Χρειάζεσαι έναν ποιοτικό ύπνο για να έχεις καθαρό μυαλό την ώρα των εξετάσεων. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, πιες λίγο βαλεριάνα να χαλαρώσεις, να καθαρίσεις το μυαλό σου και να κοιμηθείς ήσυχα, χωρίς άγχος.

 

Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.