Πώς ο ποιοτικός ύπνος καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης;

Πώς ο ποιοτικός ύπνος καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης;
Posted in: ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς ο ποιοτικός ύπνος καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης;

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και ομορφιά του δέρματος, αφού του στερεί τα απαραίτητα συστατικά και το οξυγόνο που το κρατούν νεανικό και σφριγηλό, έχει ο καθημερινός λιγοστός ύπνος. Και αυτό διότι δεν έχει αρκετό χρόνο να αντιμετωπίσει τις  βλάβες που προκαλούνται από τις επιθέσεις που δέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, το δέρμα αφυδατώνεται, σχηματίζει ρυτίδες ή εμβαθύνει τις υπάρχουσες και εμφανίζει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Μάλιστα, σύμφωνα μελέτη που διενεργήθηκε το 2020, τα τελευταία χρόνια που ο κορονοϊός έχει εισβάλει στη ζωή μας, έχει παρατηρηθεί, στους πληθυσμούς όλων των χωρών που έχουν πληγεί, μια έκπτωση στην ποιότητα του ύπνου. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι το 98% των ανθρώπων που συμμετείχαν, ισχυρίστηκαν ότι έχουν αλλάξει τις συνήθειες του ύπνου τους και το 67% ότι κοιμούνταν καλύτερα πριν από την πανδημία.

Αυτές οι αλλαγές, όμως, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αφού οι 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών, που προκύπτουν (μέσω της ανάπλασης των ιστών), των φλεγμονών, την αφομοίωση των πληροφοριών που δέχεται ο εγκέφαλος και την επεξεργασία τους, την επούλωση και επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων, τη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών, κ.ά. Συγκεκριμένα για το δέρμα, οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση, και επιφέρουν επιπτώσεις στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και τελικά στην εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης.

Στη συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώθηκε από τους ερευνητές ότι το δέρμα παρουσίασε αφυδάτωση, θαμπάδα και αυξημένα σημάδια απολέπισης ακόμα και με μια μόνο μέρα ελλιπούς ύπνου. Το δέρμα φαινόταν λιγότερο διαφανές, με έντονη απώλεια ελαστικότητας και πιο βαθιές ρυτίδες. Όσο περνούσε ο καιρός, οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης επιδεινώνονταν.

Σε άλλη μελέτη λήφθηκαν φωτογραφίες από άτομα που δεν κοιμούνταν καλά και στη συνέχεια δόθηκαν σε άγνωστους ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν θα εντόπιζαν σημάδια της αϋπνίας. Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν πεσμένα και πρησμένα βλέφαρα και κόκκινα μάτια, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, χλωμό δέρμα και εντονότερες ρυτίδες. Επισήμαναν, επίσης, τις λεπτές γραμμές και την «πτώση» του στόματος. Όσοι στερούνταν ύπνο, φαίνονται πιο λυπημένοι από εκείνους που είχαν «χορτάσει» ύπνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στέρηση ύπνου επηρεάζει τα μάτια, το στόμα και το δέρμα του προσώπου – που είναι σημαντικά στην επικοινωνία, καθώς ο συνομιλητής εστιάζει σε αυτά. Επομένως, ο μικρής διάρκειας ύπνος και η κούραση μπορεί να έχουν και σημαντικές κοινωνικές συνέπειες.

Οι μελέτες αυτές είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τεράστιου αριθμού μελετών που διεξάγονται για τον ύπνο. Οι περισσότερες έχουν αναφέρει αλλαγές στις βιοφυσικές ιδιότητες του δέρματος, όπως το μέγεθος των πόρων του προσώπου, τον τόνο, την ενυδάτωση, την ελαστικότητα, τη διαφάνεια και το ξεφλούδισμα του δέρματος καθώς και τη ροή του αίματος μετά από συνεχή στέρηση ύπνου.

Τελευταία, διαπιστώθηκε ότι μια από τις αιτίες που κοιμόμαστε λιγότερο είναι και η παρατεταμένη ενασχόλησή μας με τα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κλπ. Η επιδημία COVID-19 έχει αυξήσει τον μέσο χρόνο που περνάμε ημερησίως κοιτώντας μια οθόνη, αφού η εκπαίδευση και η εργασία γίνονται συχνά μέσω διαδίκτυου, και παράλληλα έχει μειώσει τις ευκαιρίες για κοινωνικές επαφές. Έτσι, στραφήκαμε στη χρήση smartphone για κοινωνική αλληλεπίδραση με αποτέλεσμα η υπερέκθεση να επιδεινώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου, αφού το μπλε φως παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης και στον κιρκαδικό ρυθμό με συνέπεια να κοιμόμαστε καθημερινά λιγότερο. Όταν η μειωμένη και κακή ποιότητα ύπνου δεν περιορίζεται σε μερικές μέρες, αλλά για περισσότερο από ένα μήνα, ή ακόμα και μόνιμα, αλλάζει η δομή του δέρματος, και τα σημάδια γήρανσης γίνονται εντονότερα.

25 Οκτωβρίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.