Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει κολλήσει ψείρες;
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει κολλήσει ψείρες;
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει κολλήσει ψείρες;

Οι φθείρες (ψείρες) του κεφαλιού είναι άπτερα έντομα που προκαλούν ένα νόσημα με φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και συνήθως ζουν και γεννούν τα αυγά τους στα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και λαιμού και πίσω από τα αυτιά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του εντόμου, που είναι περίπου 40 ημέρες, το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που εκκρίνεται από επιπρόσθετους βοηθητικούς αδένες του θηλυκού. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από 31°C, γι αυτό και τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα (γι αυτό και το κούρεμα με την «ψιλή», απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως και τα αυγά). Τα αυγά είναι ωοειδή και καλύπτονται από ένα τοίχωμα. Όταν εκκολαφτεί ή νύμφη και βγει από το αυγό, το άδειο κέλυφος που λέγεται κόνιδα είναι άσπρη στο χρώμα, και φαίνεται πιο εύκολα από τα αυγά που έχουν το χρώμα του δέρματος και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα. Οι κόνιδες αναγνωρίζονται εύκολα και εμφανίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα στην βρεγματική και στην ινιακή χώρα του τριχωτού. Πολλές φορές όμως μπορούμε να τις μπερδέψουμε με πιτυρίδα ή κατάλοιπα διαφόρων λακ κλπ.

Για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, υπάρχουν κάποια σημάδια εμφάνισης των ψειρών. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας να ξύνει συχνά το κεφάλι του, ψάξτε σχολαστικά ανάμεσα στα μαλλιά μήπως εντοπίσετε κάποιο έντομο να κινείται στο τριχωτό της κεφαλής του. Αυτό είναι ψείρα και είναι το πρώτο σημαντικό βήμα πριν ξεκινήσετε την όποια θεραπεία. Ελέγξτε τα στεγνά μαλλιά με μια λεπτή οδοντωτή χτένα. Ψάξτε για ψείρες τούφα-τούφα. Κοιτάξτε προσεχτικά κοντά στις ρίζες, πίσω από τα αυτιά και στο σβέρκο. Αυτά είναι τα πιο αγαπημένα μέρη για τις ψείρες και τα αυγά τους. Ξεπλύνετε τη χτένα σε χλιαρό νερό με σαπούνι για να αποφύγετε περαιτέρω επιμόλυνση. Μην ανησυχήσετε εάν βρείτε ζωντανή ψείρα. Με δεδομένο ότι οι ψείρες αναπαράγονται πολύ γρήγορα, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ξεκινήσετε τη αντιφθειρική θεραπεία και να μην ξεχάσετε να ενημερώσετε σχετικά το σχολείο του παιδιού σας.

2 Οκτωβρίου 2018
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.