Προβιοτικά: Σε τι χρησιμεύουν και γιατί είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου;
Προβιοτικά: Σε τι χρησιμεύουν και γιατί είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου;

Προβιοτικά: Σε τι χρησιμεύουν και γιατί είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου;

Τα τελευταία χρόνια τα ακούς όλο και πιο συχνά. Δεν υπάρχει γιατρός που να σου συστήνει τη λήψη αντιβίωσης και να μην σου συνταγογραφήσει και προβιοτικά. Γιατί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τα προβιοτικά; Ετυμολογικά, το προ- είναι από το λατινικό pro και σημαίνει υπέρ. Το -βιοτικό σχετίζεται με τη ζωή. Άρα το προ-βιοτικό δηλώνει μια ουσία που «ζωογονεί» .Τα προβιοτικά είναι βακτήρια, άκρως ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως για το πεπτικό σύστημα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί συναντώνται σε τροφές και στο έντερο,  υποκινούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς και τα ένζυμα και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων. Οι προβιοτικοί ζυμομύκητες επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση και συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας.

Τι συμβαίνει όταν ελαττώνονται τα προβιοτικά στον οργανισμό σου;  Τα προβιοτικά, όπως προαναφέραμε, βοηθούν να λειτουργούν υγιώς τα εσωτερικά του όργανα και το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενώ βοηθούν και στην πέψη των τροφών. Όταν όμως η ισορροπία χάνεται και τα ευεργετικά για τον οργανισμό βακτήρια ελαττώνονται έπειτα από μια μόλυνση ή τη λήψη αντιβιοτικών, εμφανίζονται προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, αλλά και στα γυναικολογικά. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η λήψη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων προβιοτικών, δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων κι έτσι εμποδίζει τις φλεγμονές του εντέρου, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποια προβιοτικά ενδέχεται να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας της χλωρίδας (π.χ. τον τρόπο που μεταβολίζονται κάποιες τροφές). Τα προβιοτικά παρασκευάζουν και παρέχουν στον άνθρωπο υψηλές ποσότητες βιταμινών B3 (νιασίνη) και B6 (πυριδοξίνη), φυλλικό οξύ και βιοτίνη, παράγουν λακτάση και αντιβιοτικές ουσίες. Επίσης βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στην ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές και αυξάνουν τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ειδικότερα, με τη λήψη προβιοτικών μπορείς:

  • Να βοηθηθείς στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται διάρροια εξαιτίας της λήψης αντιβιοτικών.
  • Να ρυθμίσεις τη χλωρίδα του εντέρου είτε κατά τη λήψη αντιβιοτικών, είτε αν παρουσιάζεις προβλήματα δυσκοιλιότητας ή ευκοίλιας.
  • Να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, γνωστής ως συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  • Να ενισχύσεις τον οργανισμό σου αν πάσχεις από φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Κι αυτό διότι οι πάσχοντες βιώνουν συμπτώματα, όπως οξεία διάρροια, εμετό και κοιλιακό πόνο. Οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου πιστεύεται ότι προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά αρνητικά σε συγκεκριμένα βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα, προκαλώντας φλεγμονή στο έντερο. Προσοχή! Τα προβιοτικά δεν θα θεραπεύσουν το αυτοάνοσο νόσημα, αλλά θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις τη λειτουργία του εντέρου σου.
  • Να προλάβεις και να θεραπεύσεις μια ενδεχόμενη φλεγμονή που θα προκύψει έπειτα από χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο.
  • Να βοηθηθείς αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Να θωρακίσεις τη στοματική σου υγιεινή απέναντι στην τερηδόνα και την ουλίτιδα.
  • Να προλάβεις και να θεραπεύσεις τυχόν μυκητιάσεις αι να ρυθμίσεις το ph του γυναικείου κόλπου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα προβιοτικά είναι άκρως ευεργετικά σε γυναίκες που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια με γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), ή ουρολογικές λοιμώξεις (κυστίτιδα).
  • Να ενισχύσεις τον οργανισμό σου στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. 
22 Νοεμβρίου 2018
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.