Ρετινόλη, η άγνωστη δύναμη της αντιγήρανσης
Ρετινόλη, η άγνωστη δύναμη της αντιγήρανσης
Posted in: ΓΥΝΑΙΚΑ

Ρετινόλη, η άγνωστη δύναμη της αντιγήρανσης

Αν η ρετινόλη ήταν ηρωίδα, σίγουρα θα ήταν η Wonder Woman. Θεωρείται άλλωστε ένα από τα ελάχιστα συστατικά που πραγματικά μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην ποιότητα του δέρματός μας και συστήνεται ανεπιφύλακτα από δερματολόγους και μακιγιέρ σαν απαραίτητο στοιχείο μίας οποιαδήποτε έξυπνης skincare ρουτίνας. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για ρετινόλη; Ποια είναι αυτή η μαγική ασπίδα ενάντια στις ρυτίδες, την ακμή και τις λεπτές γραμμές του προσώπου μας;

Για να το πούμε απλά, η ρετινόλη είναι μια μορφή Βιταμίνης Α, η οποία όταν μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος αλλά και για την ανάπτυξη των οστών. Σύμφωνα με την Dr Anjali Mahto, δερματολόγο και συγγραφέα του βιβλίου The Skincare Bible Research, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λεπτών γραμμών και χρωματισμών στο δέρμα, καθώς και στην ανάπτυξη κολλαγόνου, η οποία οδηγεί σε επιδερμίδα με μεγαλύτερη λάμψη και απαλή υφή.

Πώς όμως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε; Υπάρχουν απαραίτητα βήματα και προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη;

  • Πόσο ασφαλής είναι;

Τα περισσότερα προϊόντα με βάση τη ρετινόλη είναι κατάλληλα για όλους, καθώς σε αντίθεση με το ρετινοϊκό οξύ, είναι σχεδόν αδύνατο να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, φωτοευαισθησία ή φωτοτοξικότητα. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρα απαραίτητο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν την εντάξεις στις καθημερινές σου συνήθειες, καθώς άτομα με ευαίσθητο δέρμα, τάσεις ατοπικής δερματίτιδας ή ροδόχρου νόσου οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικά.

  • Πώς την χρησιμοποιούμε;

Όταν ο ήλιος φεύγει, η ρετινόλη έρχεται. Είτε χρησιμοποιείς ορό ή κρέμα με βάση το συστατικό, είναι σίγουρα καλύτερο να απλώνεις το υλικό στο πρόσωπό σου λίγο πριν τον ύπνο. Αυτό γιατί πρώτον το φως του ήλιου και η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορούν να μειώσουν την επίδρασή του και δεύτερον γιατί όταν κοιμάσαι τα κύτταρά σου ανανεώνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς και μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα από την επιδερμίδα.

  • Ποια η σωστή συχνότητα;

Γενικότερα ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα ρετινόλης με μία σταδιακή αύξηση, η οποία εξαρτάται από τον τύπο δέρματος που έχουμε. Και αυτό γιατί η αύξηση της βιταμίνης Α μπορεί σε πρώτο στάδιο να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες στην επιδερμίδα μας και έτσι να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό. Οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν τις δύο πρώτες εβδομάδες να τη χρησιμοποιούμε δύο φορές την εβδομάδα. Στην συνέχεια κάθε άλλη νύχτα, μέχρι που να φτάσουμε στην καθημερινή χρήση. Φυσικά για όλα αυτά πρέπει να συμβουλευτείς τον προσωπικό σου γιατρό.

  • Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να την βάλουμε στην ζωή μας αρκετά νωρίς, δηλαδή προς το τέλος της δεκαετίας των 20, με τις πρώτες ενδείξεις ρυτίδων και κηλίδων στο δέρμα. Έτσι η ρετινόλη θα δράσει προληπτικά και θα προστατεύσει αποτελεσματικά το πρόσωπό μας όταν κλείσουμε τα 30.

  • Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την δράση της;

Με την παρουσία της αδενοσίνης. Πρόκειται για μόριο με παρόμοιες ιδιότητες και ουσιαστικά το πάντρεμά τους δημιουργεί μια νέας γενιάς ρετινόλη, λόγω της συνεργιστικής δράσης των δύο πανίσχυρων συστατικών. Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε πολύ πιο άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα. Επίσης, συχνά συνδυάζεται με μεταλλικά στοιχεία και αντηλιακά φίλτρα που εξασφαλίζουν την απόλυτη δράση κατά των ρυτίδων, αλλά και την σύσφιγξη, ενυδάτωση και προστασία της επιδερμίδας.

5 Απριλίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.