Σακχαρώδης διαβήτης: Ποια σημάδια πρέπει να προβληματίσουν τον γονέα;
Σακχαρώδης διαβήτης: Ποια σημάδια πρέπει να προβληματίσουν τον γονέα;

Σακχαρώδης διαβήτης: Ποια σημάδια πρέπει να προβληματίσουν τον γονέα;

«Είμαι από τα 13 μου διαβητικός» αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ηθοποιός Νίκος Κουρής, τονίζοντας ότι το αποκαλύπτει για πρώτη φορά δημόσια, «όχι επειδή είναι κάτι σημαντικό, αλλά επειδή έχει σημασία να το πω».

Σύμφωνα με μελέτες, ο παιδικός διαβήτης τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση. Σημειώνεται ότι ο νεανικός διαβήτης είναι μία αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι παιδιά σχολικής ηλικίας.

Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά ή νεανικός διαβήτης εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Τα παιδιά με αυτή την πάθηση χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης και στενή παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα τους δια βίου, ενώ απαραίτητη είναι και η κατάλληλα προσαρμοσμένη στο πρόβλημα διατροφή.

Ο διαβήτης τύπου 2, αν και λιγότερο συχνός σε πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να συμβεί όταν δεν είναι παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που υπάρχει στον οργανισμό δεν λειτουργεί σωστά. Ως αποτέλεσμα, η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Γεννιούνται δηλαδή με μια προδιάθεση για να αναπτύξουν κάποια στιγμή σακχαρώδη διαβήτη. Τα γονίδια τα κληρονομούμε από τους γονείς μας και αυτά καθοδηγούν τον τρόπο ανάπτυξης του οργανισμού. Το πότε θα παρουσιάσει ένα παιδί με προδιάθεση, σακχαρώδη διαβήτη κανένας δεν ξέρει. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως μια ίωση μπορεί να διεγείρει τον οργανισμό του παιδιού που έχει την προδιάθεση οπότε θα εκδηλώσει σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, κανένα παιδί δεν παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη επειδή τρώει πολλά γλυκά. Είναι όμως σίγουρα κακή διατροφική συνήθεια. Επίσης, η παιδική παχυσαρκία είναι ίσως ο μεγαλύτερος υπαίτιος για τον παιδικό διαβήτη. Όταν ένα παιδί ξεπεράσει κάποιο όριο κιλών, ο κίνδυνος πρακτικά διπλασιάζεται.

Έτσι, τα άτομα τα οποία έχουν την προδιάθεση λόγω βιολογικής ταυτότητας, θα εμφανίσουν αντισώματα στο αίμα τα οποία αρχίζουν να δουλεύουν εναντίον των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη πολύ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη.

Πότε θα προβληματιστεί ένας γονέας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2 στα παιδιά και στους εφήβους περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και συχνοουρία, κόπωση κι ανεξήγητη απώλεια βάρους. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αυξημένη πείνα και θολή όραση. Επίσης, παρατηρείται αυξημένη αίσθηση φαγούρας, αλλά και αργή επούλωση πληγών.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά τείνουν να εξελίσσονται ταχέως σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 αναπτύσσονται πιο αργά.

Οι γονείς θα πρέπει να πάνε το παιδί τους στο γιατρό, εάν παρατηρήσουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

 

14 Νοεμβρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.