Τελικά, να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;
Τελικά, να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Τελικά, να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;

Μωρά όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν πιπίλα . Μερικές φορές, είναι για να βοηθήσει με τη φασαρία. Άλλες φορές, πιο συχνά σε μεγαλύτερα παιδιά, είναι ένα στοιχείο άνεσης. Στο δίλημμα «να δώσω στο παιδί μου πιπίλα ή όχι», η απάντηση για ακόμα μία φορά είναι: «Ναι, αλλά με μέτρο». Η πιπίλα δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. Ωστόσο, παιδιά που δεν τους αρέσει η πιπίλα, δεν πρέπει να πιέζονται να πιπιλάνε. Εάν εισάγεις την πιπίλα στο μωρό σου κι αυτό αρνείται να την πάρει, μην το πιέσεις.

Μια πιπίλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας στο πιπίλισμα. Τα μωρά γεννιούνται με την έμφυτη ανάγκη να πιπιλίζουν, μιας και αυτή η κίνηση είναι το μόνο αντανακλαστικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως και να ελέγξουν. Τα νεογέννητα βασίζονται σε αυτό το σχεδόν «αντανακλαστικό πιπίλισμα» όχι μόνο για να τραφούν, αλλά και γιατί καταπραΰνει την ένταση που μπορεί να αισθάνονται. Μην μπορώντας να μιλήσουν για να ζητήσουν κάτι ή να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, στρέφονται στο πιπίλισμα, ώστε να εκτονωθούν για αυτό και ενδέχεται να πιπιλίσουν την πιπίλα, τον αντίχειρα, το δάκτυλο ή το μπιμπερό. Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος είναι ένα φυσιολογικό, φυσικό ένστικτο στα μωρά. Το κύριο όφελος από τη χρήση πιπίλας είναι να ηρεμήσεις ένα φασαριόζικο μωρό. Βοηθά επίσης ορισμένα μωρά να κοιμηθούν πιο γρήγορα. Οι πιπίλες έχουν επίσης συνδεθεί στο παρελθόν με χαμηλότερο κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος το παιδί σου να εξαρτηθεί από την πιπίλα του. Ενώ οι πιπίλες μπορεί να είναι ευεργετικές σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν και μειονεκτήματα. Η χρήση πιπίλας κατά την καθιέρωση του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μανδάλωσης. Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστά τη μείωση της χρήσης πιπίλας μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής για να μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων του αυτιού. Προειδοποιούν επίσης ότι η χρήση πιπίλας μετά την ηλικία των 2 ετών μπορεί να οδηγήσει σε κακή ευθυγράμμιση των δοντιών.

Για αυτό οι ειδικοί συστήνουν ότι η χρήση της πιπίλας θα πρέπει να περιοριστεί στα πρώτα δύο έτη ενώ μέχρι τα τέσσερα θα πρέπει το παιδί να την έχει αποχαιρετήσει, για να αποφύγει μελλοντικά οδοντικά προβλήματα. Πέραν τούτου, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που να ορίζουν το χρονικό πλαίσιο της χρήσης της πιπίλας αλλά ούτε και συγκεκριμένοι τρόποι για να την απομακρύνεις.

Πώς θα τα καταφέρεις; Σταδιακά. Ξεκίνησε τη διαδικασία απομάκρυνσης της πιπίλας, αφαιρώντας την όταν βρίσκεται σε μια ήρεμη ψυχολογική κατάσταση και δεν την χρειάζεται πραγματικά. Πες στο παιδί σου ότι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας η πιπίλα παραμένει στην κούνια. Τέλος, οπλίσου με υπομονή γιατί ειδικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές με ξεσπάματα. Τότε, είναι που θα πρέπει να κρατήσεις χαρακτήρα και να μην ενδώσεις.

26 Ιανουαρίου 2023
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.