Θηλάζουσες μητέρες και εμβόλιο COVID-19
Θηλάζουσες μητέρες και εμβόλιο COVID-19
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Θηλάζουσες μητέρες και εμβόλιο COVID-19

Από τις 27 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν επίσημα οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού στη χώρα μας αρχής γενομένης από τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής και τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας. Σταδιακά αναμένεται να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκει.

Τι γίνεται όμως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κυρίως με τις έγκυες γυναίκες και τις θηλάζουσες μητέρες; Μπορούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19;

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ενημερωτικό του σημείωμα, οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια αφορούν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και δεν γίνονται εξ αρχής για όλες. Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε εγκύους και παιδιά, οπότε αυτές οι κατηγορίες πληθυσμού εξαιρούνται σε αυτή τη φάση από τον εμβολιασμό.

Σκοπός είναι ο εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19 να χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν. Στα άτομα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι υγειονομικοί και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών, οι ηλικιωμένοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και οι ασθενείς και το προσωπικό των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Τέλος, καθώς οι κλινικές δοκιμές προχωρούν και οι γνώσεις μας αυξάνονται γύρω από την ασφαλή χορήγηση και σε άλλες κατηγορίες ατόμων ο εμβολιασμός θα διευρύνεται με στόχο την θωράκιση την υγείας όλων των πολιτών.

Αναφορικά με τις θηλάζουσες μητέρες ή μια γυναίκα που προγραμματίζει να μείνει έγκυος, ο ΕΟΔΥ αναφέρει: Τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί κατά την εγκυμοσύνη, ενώ παραμένει άγνωστο αν απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα.

Μέχρι να είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει οι γυναίκες να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω:

  • Αν μια γυναίκα είναι έγκυος δεν πρέπει να εμβολιαστεί, μπορεί να εμβολιαστεί μετά το τέλος της εγκυμοσύνης της
  • Αν νομίζει ότι μπορεί να είναι έγκυος, θα πρέπει να καθυστερήσει τον εμβολιασμό έως ότου επιβεβαιώσει ότι δεν είναι
  • Αν σκοπεύει να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες, θα πρέπει να καθυστερήσει τον εμβολιασμό της
  • Αν γνωρίζει ότι δεν είναι έγκυος, μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις τώρα και θα πρέπει να αποφύγει να μείνει έγκυος για τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση
  • Αν εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση και στη συνέχεια έμεινε έγκυος, θα πρέπει να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση έως ότου ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη
  • Αν θηλάζει θα πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσει το θηλασμό και στη συνέχεια να κάνει το εμβόλιο.
  • Αν θήλαζε όταν εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση, συνιστάται να μην κάνει τη δεύτερη δόση έως ότου ολοκληρώσει το θηλασμό.
11 Ιανουαρίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.