Το ήξερες ότι η ηλιοθεραπεία είναι ευεργετική για την ψωρίαση;
Το ήξερες ότι η ηλιοθεραπεία είναι ευεργετική για την ψωρίαση;
Posted in: ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Το ήξερες ότι η ηλιοθεραπεία είναι ευεργετική για την ψωρίαση;

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική επειδή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Όμως, για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση ο ήλιος είναι ευεργετικός, καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες θεραπείες. Ωστόσο, σε ποσοστό 1% των ασθενών ο ήλιος δεν δρα θεραπευτικά, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη. 

Πάντως γενικά, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ», Κώστας Λούμος, το καλοκαίρι συνιστάται στους ασθενείς με ψωρίαση να εκτίθενται στον ήλιο και ιδιαίτερα να εκτίθενται οι περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν την ασθένεια. Προσοχή, όμως. Τριάντα λεπτά την ημέρα αρκούν για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά, χωρίς χρήση αντιηλιακού, αποδεικνύεται ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Αν κάποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο, θα πρέπει να προστατευθεί με αντηλιακό μετά τα πρώτα 15 λεπτά, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Προτίμησε αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, κι απολύτως εξειδικευμένα για ευαίσθητα δέρματα σε φωτοαλλεργίες, όπως τα:

  • La Roche Posay Anthelios XL Lait SPF50
  • Avene Eau Thermale Lait SPF50+
  • Korres Pure Greek Olive Face & Body Sunscreen SPF50

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για αυτόν τον λόγο η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων. 

Αποτελεί, δε, μία πολυπαραγοντική νόσο με έντονο κληρονομικό υπόβαθρο. Η γενετική προδιάθεση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης ψωρίασης, η οποία εκδηλώνεται σε τυχαία στιγμή.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή και έξαρση της ψωρίασης όπως το άγχος, η παχυσαρκία, η μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς, ο τραυματισμός του δέρματος ή τα ηλιακά εγκαύματα, τα φάρμακα με λίθιο ή β-αναστολείς, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα.

Βέβαια, το γεγονός πως το καλοκαίρι το άγχος μειώνεται, αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι στις διακοπές δεν θα πρέπει οι ασθενείς να είναι προετοιμασμένοι στις διακοπές τους να αντιμετωπίσουν το νόσημα. Έτσι, θα πρέπει στο travel aid kit σου να προμηθευτείς με τη σειρά τεσσάρων βημάτων της Frezyderm, ώστε να αντιμετωπίσεις τη νόσο:

FREZYDERM PS.T. Medilike System Cleanser Step 1

Αποτελεσματικός καθαρισμός προσώπου και σώματος, που απομακρύνει τα νεκρά κερατινοκύτταρα και τις φολίδες από την επιδερμίδα. Η μοναδική σύνθεση του από ήπια καθαριστικά συστατικά και λεπτούς συμμετρικούς κόκκους διευκολύνει την απομάκρυνση των επιφανειακών φολίδων. Δεν μυρίζει και δεν λεκιάζει. Είναι σε υγρή μορφή. Και το κυριότερο: Συνδυάζεται με όλα τα θεραπευτικά σχήματα. Είναι απολύτως κατάλληλο για ψωριασικό δέρμα, ερυθρό, λεπτό, ευαίσθητο, με φολίδες. Συνίσταται για καθημερινή χρήση σε βρεγμένο δέρμα στην πάσχουσα περιοχή. Ελαφρά τριβή με κυκλικές κινήσεις, έκπλυση μετά από 2-3 λεπτά και απαλό σκούπισμα.

Frezyderm - PST Keratolytic cream Milk Step 2

Γαλάκτωμα σώματος, που κερατολύει (απομακρύνει) τις φολίδες και προσφέρει παρατεταμένη ενυδάτωση στην επιδερμίδα. Απομακρύνει τα νεκρά κερατινοκύτταρα, έχει καταπραϋντική δράση και αφήνει το δέρμα μαλακό και ελεύθερο φολίδων. Δεν μυρίζει και δεν λεκιάζει. Συνδυάζεται με όλα τα θεραπευτικά σχήματα. Δεν περιέχει parabens και είναι απόλυτα κατάλληλο για ψωριασικό δέρμα, ερυθρό, λεπτό, ευαίσθητο, με φολίδες, κνησμό.

Frezyderm PST Cell Balance cream Step 3

Εξειδικευμένη κρέμα κατά της ψωρίασης με βιομιμητική δράση, που μειώνει την ερυθρότητα, τον κνησμό και ομαλοποιεί τη δερματική λειτουργία. Με τα ενεργά του συστατικά και τα φυσικά έλαια, ανακουφίζει και μειώνει τη φλεγμονή, ελαττώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ομαλοποιεί την ωρίμανση των κερατινοκυττάρων. Επιταχύνει το χρόνο θεραπείας καθώς ενισχύει τη φαρμακευτική δράση της αγωγής. Δεν μυρίζει και δεν λεκιάζει. Συνδυάζεται με όλα τα θεραπευτικά σχήματα, επί φάση έξαρσης και ύφεσης, χορηγείται ως εναλλακτική αγωγή, ή ως φροντίδα σε φάση ύφεσης.

Frezyderm PST Second Skin Step 4, 50ml

Εξειδικευμένη κρέμα διάφανη, που προστατεύει και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας που πάσχει από ψωρίαση. Προσφέρει ελαστικότητα στο δέρμα, δημιουργεί ένα ματ αόρατο φιλμ, προστατεύει το λεπτό ευαίσθητο δέρμα από εξωγενείς παράγοντες, ελαττώνει την ερυθρότητα, επουλώνει και καθυστερεί την επανεμφάνιση των φολίδων. Δεν μυρίζει και δεν λεκιάζει. Συνδυάζεται με όλα τα θεραπευτικά σχήματα.

2 Αυγούστου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.