Το λεξικό του Φαρμακοποιού: Επιχείλιος Έρπης
Το λεξικό του Φαρμακοποιού: Επιχείλιος Έρπης

Το λεξικό του Φαρμακοποιού: Επιχείλιος Έρπης

Τι είναι ο Επιχείλιος Έρπης;

Ο Επιχείλιος Έρπης είναι μια λοίμωξη των χειλιών που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου-1 (HSV-1). Εκδηλώνεται με μικρές, επώδυνες φλύκταινες που μοιάζουν με πεπλατυσμένα σπυράκια και μικρά έλκη, συνήθως γύρω ή πάνω στα χείλη ή στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας. Πρόκειται για τον ιό Herpes Simplex Virus, ο οποίος στην πραγματικότητα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 150 ιών, εκ των οποίων οι 8 παραλλαγές του αφορούν των άνθρωπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα;

Είναι πιθανό το άτομο να προσβληθεί από τον ιό χωρίς να το αντιληφθεί. Ωστόσο, αυτός ζει «κοιμισμένος» καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, παραμένοντας στους νευρικούς ιστούς του προσώπου του. Όταν υπάρξουν ευνοϊκοί παράγοντες για την εκδήλωση της λοίμωξης, ο ιός «ξυπνάει». Σε αυτή την περίπτωση τα επεισόδια εμφάνισης του έρπητα είναι επαναλαμβανόμενα.
Οι συνήθεις πρώτες ενδείξεις που υποδεικνύουν τη μόλυνση από τον ιό είναι πόνος, μούδιασμα, οίδημα και ερυθρότητα γύρω από την περιοχή χειλιών ή στο εσωτερικό του στόματος. Εάν η λοίμωξη προσβάλλει για πρώτη φορά τον οργανισμό, είναι πιθανό στα συμπτώματα να προστεθεί ο πυρετός.

Τι προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα;

Εάν το άτομο προσβληθεί από τον ιό, ακόμη κι αν αυτός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση, μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν υπάρξουν ορισμένες συνθήκες, όπως:                     

  • Κρυολόγημα
  • Έντονο κρύο που προκαλεί σκασμένα χείλη
  • Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα
  • Άγχος
  • Σωματική ή/και πνευματική κόπωση

Ο ιός του επιχείλιου έρπημα είναι μεταδοτικός;

Πρόκειται για ιό με έντονη μεταδοτικότητα. Μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένο άτομο μέσω του σάλιου ή μέσω της επαφής με το εξάνθημα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και από άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα τη στιγμή της μετάδοσης.

Τι πρέπει να προσέχω;

Όταν υπάρχει γνώση πιθανότητας μετάδοσης του ιού, πρέπει να αποφεύγουμε τη σωματική επαφή με το μολυσμένο άτομο καθώς και την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως πετσέτες, ξυραφάκια, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, είδη μακιγιάζ. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο για όλους ενώ ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει να αγγίζει τη μολυσμένη περιοχή.

Πώς να αντιμετωπίσω τον επιχείλιο έρπητα;

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα για πρώτη φορά, η επίσκεψη στο δερματολόγο είναι προτεινόμενη. Παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας συστήσει, μπορείτε να βρείτε καταπραϋντικά βοηθήματα που θα επιταχύνουν την απομάκρυνση των εξανθημάτων και θα μειώσουν άμεσα και αισθητά τον πόνο και την αίσθηση καψίματος.
Το OneCare έχει βρει τα καλύτερα για εσάς!

4 Δεκεμβρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.