Το λεξικό του Φαρμακοποιού: Οστεοπόρωση
Το λεξικό του Φαρμακοποιού: Οστεοπόρωση

Το λεξικό του Φαρμακοποιού: Οστεοπόρωση

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Οστεοπόρωση ονομάζεται η χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Συνέπεια αυτής της ευθραυστότητας είναι η εξασθένιση των οστών, τα οποία λόγω αυτής γίνονται επιρρεπή σε σπασίματα, είτε αυτά προκαλούνται από κάποια σφοδρή πτώση είτε, σε αρκετά σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και από ένα δυνατό φτέρνισμα ή μια μικρή πρόσκρουση.

Πώς μοιάζει ένα οστεοπορωτικό σκελετικό σύστημα;

Αναλύοντας ετυμολογικά τον όρο, οστεοπόρωση σημαίνει «πορώδες οστό». Πρόκειται για έναν οπτικοποιημένο όρο που προκύπτει από την εικόνα που μπορεί να δει κανείς, εάν παρατηρήσει ένα οστεοπορωτικό οστό στο μικροσκόπιο. Ένα υγιές οστό μοιάζει με κηρήθρα. Σε ένα οστεοπορωτικό οστό τα διαστήματα της «κηρήθρας» είναι πολύ πιο μεγάλα, έχει χαθεί σε σημαντικό βαθμό η πυκνότητα και η μάζα του, ενώ η δομή των ιστών του δεν είναι φυσιολογική.

Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση είναι γνωστή και ως η «σιωπηλή ασθένεια» μιας και δυστυχώς η αποδυνάμωση των οστών δεν γίνεται συνήθως αντιληπτή μέσω έντονων συμπτωμάτων στα πρώτα στάδια. Το σπάσιμο ενός οστού, η απώλεια ύψους και η παρατήρηση κύρτωσης της πλάτης είναι τρία βασικά σημάδια που οδηγούν έναν ασθενή στο γιατρό. Ο προληπτικός έλεγχος οστικής πυκνότητας είναι μια συνιστώμενη εξέταση.

Τι είναι ο έλεγχος οστικός πυκνότητας;

Πρόκειται για μια σύντομη, ανώδυνη εξέταση κατά την οποία πραγματοποιείται μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Το αποτέλεσμα της μέτρησης καταδεικνύει την ύπαρξη οστεοπόρωσης ή οστεοπενίας, η οποία προμηνύει την έλευση της πρώτης. Πραγματοποιείται σε άτομα 65 ετών και άνω ή και σε μικρότερες ηλικίες εάν υπάρχει κληρονομικότητα ή επίφοβοι παράγοντες που μπορεί να συνδέονται με την πάθηση.

Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρή ασθένεια;

Η οστεοπόρωση μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κινητικότητα, να προκαλέσει μόνιμο πόνο, να οδηγήσει στην απώλεια ύψους και να μετατρέψει την ορθή στάση του σώματος σε κυρτή, «καμπουριαστή».
Τα οστεοπορωτικά οστικά διαλείμματα εμφανίζονται πιο συχνά στο ισχίο, την σπονδυλική στήλη και τον καρπό.

Η οστεοπόρωση μπορεί να ιαθεί;

Δεν υπάρχει θεραπεία πλήρους ίασης της πάθησης, ωστόσο υπάρχουν προτεινόμενες αγωγές που βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της, τη μείωση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας και βελτίωσης της οστικής πυκνότητας. Σε επίπεδο πρόληψης, υπάρχουν βοηθητικά σκευάσματα που ενισχύουν την οστική πυκνότητα και την καλή υγεία των οστών.

 

20 Νοεμβρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.