Work-life balance: H πηγή της εσωτερικής σου ισορροπίας!
Work-life balance: H πηγή της εσωτερικής σου ισορροπίας!

Work-life balance: H πηγή της εσωτερικής σου ισορροπίας!

Σε ένα κόσμο όπου το multitasking αποτελεί βασικό κριτήριο επιτυχίας, σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής κάνει την εμφάνιση του ένας όρος, το work-life balance.

Ο όρος έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα 70’s, αλλά επανήλθε δυναμικά σήμερα, μετά τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας που «επιτρέπει» στον εργαζόμενο να εργάζεται ανά πάσα ώρα και στιγμή με το κινητό του ακόμη και από το κρεβάτι του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χρόνιο στρες και το υπερβολικό άγχος και χτυπά κυρίως τη γενιά των millenials.

Για τον όρο work-life balance υπάρχουν πολλοί ορισμοί. Ο πιο γνωστός που έχει δοθεί από τον Greenhaus και τους συνεργάτες του αναφέρει πως πρόκειται για την «ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής ιδιαίτερα, όσον αφορά στο κατά πόσον το άτομο ασκεί ισόρροπα τους ρόλους του στην εργασία και την οικογένειά του, καθώς και στο κατά πόσον αντλεί ίση ικανοποίηση από αυτούς» (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2012).

Υπάρχουν πολλοί προτεινόμενοι τρόποι για την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Κοινή συνισταμένη των περισσότερων προτάσεων είναι η προσπάθεια οργάνωσης των εργασιών ή δραστηριοτήτων, που πρέπει να γίνουν σε ημερήσια διάταξη, με τέτοιο τρόπο ώστε να αφιερωθεί χρόνος σε όλες τις δραστηριότητες μέσα σε ένα 24ωρο.

Στο πλαίσιο της επίτευξης αυτής της ισορροπίας, διαπιστώνεται πως η άθληση αλλά και ο διαλογισμός έχουν ευεργετικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα προτείνεται η καταγραφή για τον καθένα των προτεραιοτήτων που θέτει και η εστίαση σε αυτές. Είναι σχεδόν αυτονόητο: δεν μπορείτε να έχετε καλή ποιότητα ζωής αν η υγεία σας υποφέρει. Φροντίστε τον εαυτό σας αφιερώνοντας χρόνο για το σώμα σας. Η γυμναστική γεμίζει τον οργανισμό με ενδορφίνες – το καλύτερο φάρμακο για το στρες!

Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο για την εποχή που ζούμε: Το disconnect. Η διαρκής συνδεσιμότητα έχει κάνει αποδεκτή τη διαρκή διαθεσιμότητα. Η εμφάνιση ειδοποιήσεων στην οθόνη του κινητού μας προκαλεί άγχος χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Όρισε κάποιες ώρες ησυχίας, όπου δεν θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις και πρόβαλε αντίσταση στο να απαντήσεις σε ένα email που αφορά στη δουλειά μετά το ωράριο εργασίας. Είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά σταδιακά θα το συνηθίσεις και θα κάνεις ξεκάθαρο στους άλλους το πού φτάνουν τα όριά σου.

16 Μαρτίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.