Χαμηλές θερμοκρασίες και ευαίσθητο ανοσοποιητικό. Πώς θα προστατευτείς;
Χαμηλές θερμοκρασίες και ευαίσθητο ανοσοποιητικό. Πώς θα προστατευτείς;

Χαμηλές θερμοκρασίες και ευαίσθητο ανοσοποιητικό. Πώς θα προστατευτείς;

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι η ασπίδα προστασίας μας απέναντι σε παθογόνα, όπως ιούς, τοξίνες, βακτήρια, μικρόβια. Το έντονο στρες, η στεναχώρια και η άστατη ζωή μπορεί να το αποδυναμώσουν κάνοντάς μας ευάλωτους σε ασθένειες ιδίως τώρα που διανύουμε την εποχή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του χρόνου. Γι’ αυτό πρέπει να το ενισχύουμε με σωστή διατροφή, καλό ύπνο και σωματική άσκηση.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αρκετές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλες ουσίες που μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό. Συνήθως οι αναγκαίες ποσότητες βιταμινών για τον οργανισμό καλύπτονται από τη διατροφή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να προτείνουν και συμπληρώματα βιταμινών, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Η πιο γνωστή και δημοφιλής βιταμίνη στα συμπληρώματα διατροφής λόγω του σημαντικού της ρόλου στην υγεία του ανοσοποιητικού. Υποστηρίζει τη λειτουργία διαφόρων ανοσοκυττάρων και ενισχύει την ικανότητά τους να μας προστατεύουν από μολύνσεις, ενώ είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό του ανοσοποιητικού αντικαθιστώντας τα παλιά κύτταρα με νέα. Λειτουργεί ως δυνατό αντιοξειδωτικό προστατεύοντας από τις βλάβες του οξειδωτικού στρες. Έρευνες του NIH (National Institutes of Health) έδειξαν ότι η τακτική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C, 1-2 γραμμάτια την ημέρα, μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά.

Ένα συστατικό που βρίσκεται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής. Είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επικοινωνία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει την προστασία απέναντι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κανείς τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καθώς μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του χαλκού.

Όλο και πιο συχνά ακούμε για έλλειψη βιταμίνης D στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία παράγεται από τον οργανισμό κατά την έκθεσή μας στον ήλιο – γεγονός αρκετά παράδοξο για ανθρώπους που ζουν σε μια χώρα με ήλιο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Η βιταμίνη D είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων  και μειώνει τη φλεγμονή βοηθώντας το ανοσοποιητικό να αντιδράσει καλύτερα. Ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από τον οργανισμό και τον μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αλλεργικού άσθματος. Εκτός από συμπλήρωμα, μπορείς να κάθεσαι 10-15 λεπτά την ημέρα στο ήλιο (όχι τις επικίνδυνες ώρες).

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τοξικά μόρια ελευθέρων ριζών, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Β6 για να δημιουργήσει ζωτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων. Συγκεκριμένα, βοηθά την παραγωγή Τ-κυττάρων που σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό και ενεργοποιεί την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η εχινάκεια είναι ένα ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής το οποίο καλλιεργείται και στην Ευρώπη. Αυτό το βότανο έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες και λαμβάνεται στο 90% των περιπτώσεων για να περιοριστούν τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας, του βήχα και του πυρετού. Για αυτό τον λόγο δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη λαμβάνουν προληπτικά στη διάρκεια του χειμώνα, αφού φαίνεται πως μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του κρυολογήματος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η εχινάκεια αποτελεί την 1η επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού, γιατί διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.

Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα. Αποτελεί μία φυσική πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.  Επίσης, περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, ένζυμα, αντιβακτηριακά και αντιβιοτικά. Ο βασιλικός πολτός πέρα από τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες, έχει θεαματικά αποτελέσματα στην άμυνα του οργανισμού ενισχύοντας συστηματικά το ανοσοποιητικό σύστημα ,καθιστώντας τον σε superfood.

5 Ιανουαρίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.