Αυξημένα κατά 15 έως 20%, σε σχέση με το καλοκαίρι, είναι τα επίπεδα χοληστερίνης μόλις ολοκληρώνεται η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό αναφέρουν ερευνητές στη Δανία.
Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποψιαζόμασταν, ότι δηλαδή τα Χριστούγεννα οι πειρασμοί είναι πολλοί και εμείς δεν λέμε εύκολα «όχι», με αποτέλεσμα πού μας χάνεις πού μας βρίσκεις, στο γιορτινό τραπέζι να τρώμε και να πίνουμε ακατάπαυστα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με επικεφαλής τη δρα Αν Λάνγκστεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα αθηροσκλήρωσης Atherosclerosis, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας από 20 έως 100 ετών.
Εξαπλάσιος κίνδυνος
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος οι εξετάσεις αίματος να δείξουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), είναι εξαπλάσιος μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού.
Όπως είπε η Λάνγκστεντ, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα φαγητά στις γιορτές.
Συνολικά 9 στα 10 άτομα της μελέτης είχαν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης μετά τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, η περίοδος μέσα ή μετά τις γιορτές, όπως υποστηρίζουν οι Δανοί επιστήμονες, δεν είναι αντιπροσωπευτική για να κάνει κάποιος εξέταση αίματος.
Οι ερευνητές επεσήμαναν, ακόμη, ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, πρέπει να προσέχουν περισσότερο για να μην παρασυρθούν, καθώς η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Απαλλάξου από τις τοξίνες
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε να αντισταθούμε και παρασυρθούμε μέσα στη γλύκα των μελομακάρονων και της βασιλόπιτας; Με μικρά tips η αποτοξίνωση του οργανισμού από τα λίπη των εορτών δεν είναι και τόσο δύσκολη.
Αρκεί: