Blog's Menu
Στέβια: Μύθοι και αλήθειες για το φυτικό υποκατάστατο ζάχαρης
21 Νοεμβρίου 2019

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα σε Βιέννη, Σόφια, Χάιφα και Βουδαπέστη από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018, βρήκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχεται από τη ζάχαρη και περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης κι άλλων γλυκαντικών.

Σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων περιέχει ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για μικρά παιδιά.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους.

Έρευνα του των πανεπιστημίων Queen Mary του Λονδίνου και Μπρίστολ έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης από την έγκυο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στο παιδί της.

Για τον λόγο αυτό και πολλούς ακόμη γνωστούς, συνίσταται η αποφυγή της ζάχαρης και η αντικατάστασή της με φυτικά γλυκαντικά. Ποιο όμως είναι το καταλληλότερο; Πολλοί μιλούν για τη στέβια. Τι είναι;

Η στέβια είναι ετήσιο φυτό, το οποίο μπορεί να φυτευτεί είτε για παραγωγή είτε για προσωπική κατανάλωση. Η χρήση της ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν από τους ιθαγενείς της Παραγουάης και της Βραζιλίας. Καθώς είναι ένα βότανο, περιέχει πολλά ζωτικά μέταλλα και βιταμίνες που λείπουν επιλεκτικά από τα τεχνητά γλυκαντικά. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες.

Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια έχει… μεγάλη ζήτηση, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν όντως είναι τόσο ευεργετική και τόσο γλυκιά, όσο λένε..

Μύθος: Η στέβια δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη και περιέχει τις ίδιες περίπου θερμίδες.

Αλήθεια: Τα φύλλα του φυτού στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη και ταυτόχρονα δεν αποδίδουν ενέργεια, κοινώς θερμίδες και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Μύθος: Όπως και με τη ζάχαρη, οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν τη στέβια.

Αλήθεια: Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), τον Απρίλιο του 2010, ανακοίνωσε ότι τοξικολογικά, οι γλυκαντικές ουσίες (γλυκοζίτες στεβιόλης) που εξάγονται από τα φύλλα του φυτού Στέβια είναι τελείως ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Νοεμβρίου 2011 ενέκρινε τη στέβια ως ασφαλές τρόφιμο για κατανάλωση (Commission Regulation (EU) No 1131/2011). Χάρη στα πολλαπλά της οφέλη για την υγεία, πολλοί χαρακτηρίζουν την στέβια ως το «φυτό της νέας χιλιετίας».

Η στέβια θεωρείται κατάλληλη για διαβητικούς διότι έχει την ιδιότητα του αντιδιαβητικού και αντιυπογλυκαιμικού φυτού, καθώς με την κατανάλωσή της ενεργοποιεί τη φυσική έκκριση ινσουλίνης στο σώμα, μειώνοντας τις πιθανότητες για εγκεφαλικές ή καρδιακές παθήσεις.

Έχει επίσης αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές αντιοξειδωτικές αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από ιούς και ιογενείς καρκίνους.

Επίσης, το τα φύλλα στέβια περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία και μικρο-συστατικά, όπως χρώμιο, μαγνήσιο, κάλλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, βιταμίνες B (ιδιαίτερα νιασίνη), αλλά και φυτικά συστατικά όπως χλωροφύλλη και βοτανικές στερόλες.

Αντίθετα από την κοινή ζάχαρη, δεν ευνοεί ούτε την φθορά των δοντιών ούτε την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans.

Μύθος: Η στέβια δεν αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό να την αποφεύγετε στη μαγειρική.

Αλήθεια: Το ακριβώς αντίθετο! Η στέβια θεωρείται ιδανικό γλυκαντικό και για τη μαγειρική, καθώς δεν  αποσυντίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες έως και 200 βαθμούς Κελσίου!

Τώρα που ενημερώθηκες για την πραγματικότητα γύρω από τη στέβια, επίλεξε για δεκατιανό μπάρες με στέβια κι εφοδιάσου με το γλυκαντικό για τον καφέ, το τσάι, το φαγητό και τα γλυκά σου.