Δες τι πρέπει να κάνεις αν είσαι 1 στις 5 γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης

Δες τι πρέπει να κάνεις αν είσαι 1 στις 5 γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης

Μια στις 5 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τριχόπτωσης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ το 42% των γυναικών αντιμετωπίζει πρόβλημα φαλάκρας, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Εκτός από την ανδρογενή αλωπεκία η οποία είναι πολύ συχνή στο γυναικείο φύλο, και οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι της ανησυχητικής τριχόπτωσης στις γυναίκες εντοπίζονται στην ανεπάρκεια σιδήρου και φεριτίνης στο αίμα, στην έλλειψη φυλλικού οξέος, σε διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ή στη λήψη φαρμάκων, σε διαταραχές στην περίοδο ή πολυκυστικές ωοθήκες κλπ.

Ωστόσο, πολλές φορές, η έντονη τριχόπτωση κρύβει πιο απλούς λόγους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και ύστερα από εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε από τον οργανισμό σου πολύτιμα στοιχεία και πρωτεΐνες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουμε δει ότι και η έλλειψη της βιταμίνης D επηρεάζει τα μαλλιά, όπως άλλωστε και όλο το δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα μαλλιά σου, καθώς σύμφωνα με έρευνες, το στρες συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς παράγοντες της παροδικής τριχόπτωσης.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Ποια είναι όμως η απώλεια των τριχών που θεωρείται σε καθημερινή βάση φυσιολογική και που αρχίζει αλήθεια το πρόβλημα; Τα μαλλιά μας αναγεννώνται σε καθημερινή βάση, που σημαίνει ότι χάνουμε γύρω στις 80 με 100 τρίχες κάθε μέρα. Όταν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη τότε υπάρχει πιθανότητα το θέμα είναι παθολογικό, λένε οι ειδικοί.

Τι πρέπει να κάνεις

Σε πρώτο επίπεδο:

Στα θέματα με τα μαλλιά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση βοηθούν να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Έτσι, με το που θα αισθανθούμε ή θα δούμε μία πρώτη αραίωση πρέπει να επισκεφθούμε τον δερματολόγο. Σίγουρα θα γίνει κάποιος εργαστηριακός έλεγχος για να αποκλειστούν κάποιες παθολογικές αιτίες, έτσι ώστε αν υπάρχει κάποια διαταραχή από εκεί να αποκατασταθεί από τον αρμόδιο γιατρό, ή να δοθούν βιταμίνες που μπορεί να χρειάζεται ο οργανισμός.

Σε δεύτερο επίπεδο:

Διατροφή

Mια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών δεν προστατεύει απλώς την υγεία του οργανισμού σου, αλλά αποτελεί και το μοναδικό εγγυημένο μυστικό για πλούσια, γερά μαλλιά. Kάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά και η τρίχα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Για αυτό λοιπόν, ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Όπως:

Πρωτεΐνη, ψευδάργυρος και χαλκός

H ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη (από κρέας ή ψάρι) έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης. H κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας κρεάτων και θαλασσινών προσφέρει επίσης στον οργανισμό τον ψευδάργυρο και το χαλκό που έχει ανάγκη, στοιχεία εξίσου σημαντικά για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Επιπλέον, χαλκό μπορείς να βρεις στη μαύρη σοκολάτα, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.

Φαλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης και τα φασόλια (μαυρομάτικα ή άσπρα). Tο φυλλικό οξύ, ωστόσο, είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα μπορεί να προκληθεί απώλεια της τάξεως του 50-90%. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνεις τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

Βιταμίνη E, σελήνιο και φλαβονοειδή

H βιταμίνη E έχει χαρακτηριστεί και ως «η βιταμίνη της νεότητας», καθώς είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Eμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται. Kαλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, αλλά και οι σπόροι σιταριού και οι νιφάδες βρόμης. Πρόσθεσε, επίσης, στη διατροφή σου λαχανικά -όπως ο αρακάς και το σπανάκι-, ψάρια και αυγά. Eπιπλέον αντιοξειδωτική προστασία προσφέρει το σελήνιο και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Πολύ καλή πηγή σεληνίου είναι τα ψάρια, που ταυτόχρονα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σαρδέλες, σολομός, γαρίδες), όπως επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι και το στήθος κοτόπουλου. Άφθονα φλαβονοειδή βρίσκονται στα καρότα και στο μπρόκολο, στο πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί.

Βιταμίνη C

H βιταμίνη C χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Eπιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών. Oι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ καλές πηγές είναι ακόμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Bρυξελλών, η πατάτα, οι λιαστές ντομάτες και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ).

Βιταμίνη A και Β-καροτίνη

H βιταμίνη A είναι πολύ σημαντική για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Kύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα. H βιταμίνη A περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα αυγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη (την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα) είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Θα τη βρεις σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ. καρότα, σπανάκι, μπρόκολο).

Συμπληρώματα διατροφής

Όταν παρατηρήσεις ασυνήθιστη πτώση τριχών, ενίσχυσε τον οργανισμό σου με φυσικά συμπληρώματα συνδυαστικά με τη διατροφή σου.

Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.