Επιχείλιος έρπης: Γιατί είναι πιο συχνός το καλοκαίρι
Επιχείλιος έρπης: Γιατί είναι πιο συχνός το καλοκαίρι

Επιχείλιος έρπης: Γιατί είναι πιο συχνός το καλοκαίρι

Νιώθεις κάψιμο, κάτι σαν φαγούρα στα χείλη και την επόμενη ημέρα ένα κατακόκκινο ερύθημα συνοδευόμενο από μικρές κι ενοχλητικές φυσαλίδες έχει κάνει την εμφάνισή του; Είναι ο γνωστός σε όλους μας έρπης.

Ο έρπης ανήκει στους πιο ενοχλητικούς ιούς, επειδή έχει το χαρακτηριστικό ότι κρύβεται σε λανθάνουσα μορφή στα νεύρα και «ξυπνά» σε καταστάσεις έντονου στρες, αλλά και όταν ο οργανισμός είναι πολύ κουρασμένος ή αποδυναμωμένος από μια ίωση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αυτοϊώμενη καλοήθη δερματοπάθεια που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους και εμφανίζεται σε δύο τύπους.

  • Τύπος 1. Προκαλεί τον απλό έρπητα στο πρόσωπο, κυρίως στα χείλη (επιχείλιος) και πιο σπάνια γύρω από τα μάτια.
  • Τύπος 2. Ενοχοποιείται για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Μεταδίδεται, κυρίως, με το φιλί αλλά και με τη σεξουαλική επαφή, ενώ από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό, εγκαθίσταται στις νευρώσεις των περιφερικών γαγγλίων του σώματος.

Εμείς, θα μιλήσουμε για τον πρώτο τύπο, τον επιχείλιο έρπητα που το καλοκαίρι είναι σε έξαρση. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Sun Clinic and Sun Care, στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής του πανεπιστημίου Κόμπε στην Ιαπωνία, αξιολόγησαν τον ρόλο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο φυσικό φως του ήλιου για τον επιχείλιο έρπητα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Το 10,4% των συμμετεχόντων με ιό του απλού έρπητα ιού είχαν έξαρση, την οποία απέδωσαν οι ίδιοι στην έκθεσή τους στον ήλιο.
  • Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του Ιουλίου και του Αυγούστου, η αυξημένη έκθεση των συμμετεχόντων στον ήλιο, προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη αύξηση των εξάρσεων επιχείλιου έρπητα, που έφτασε στο 19,7% των συμμετεχόντων.
  • Επιπλέον, για τους νέους κάτω των 30 ετών, το 28% των συμμετεχόντων είχε έξαρση του έρπητα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.
  • Από τους νέους κάτω των 30 ετών οι οποίοι είχαν πολλαπλές εστίες του έρπητα του στόματος κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 40% εμφάνισε ξέσπασμα του έρπητα εξαιτίας του ήλιου, μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, η αρνητική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και δεύτερον, η πιθανή διέγερση του ιού του απλού έρπητα στις νευρικές απολήξεις που ονομάζονται νευρικά γάγγλια, από την ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.

Σημειωτέον ότι δεν είναι λίγες οι κλινικές μελέτες που επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός προκαλεί κρούσματα έρπητα τύπου 2, τόσο στο στόμα, όσο και στα γεννητικά όργανα.

Πάντως, εσύ για καλό και κακό, βάλε στο φαρμακείο των διακοπών σου ένα προϊόν για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα

.

9 Αυγούστου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.