Ήπιες κι έφαγες πολύ το Πάσχα; Καθάρισε το συκώτι σου σε οκτώ βήματα
Ήπιες κι έφαγες πολύ το Πάσχα; Καθάρισε το συκώτι σου σε οκτώ βήματα

Ήπιες κι έφαγες πολύ το Πάσχα; Καθάρισε το συκώτι σου σε οκτώ βήματα

Το ήπαρ, κοινώς συκώτι, είναι ένα από ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, εκτελώντας σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή ουσιών απαραίτητων για την πέψη των τροφών. Επί της ουσίας, το συκώτι είναι το «φίλτρο» του οργανισμού μας, που συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στο αίμα και από εκεί στα όργανα και στο υπόλοιπο σώμα.

Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται φροντίδα και δεν πρέπει να το επιβαρύνουμε. Ή αν το κάνουμε, όπως είθισται στις γιορτές, καλό είναι να φροντίζουμε να το καθαρίζουμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες του πολύ κρέατος της Κυριακής του Πάσχα και του άφθονου αλκοόλ. Έτσι, ανανεώνουμε κι ενισχύουμε τη λειτουργία του κι άρα, αυξάνουμε την καλύτερη προστασία όλου του οργανισμού.

Μπορείς να το καθαρίσεις με φυσικούς τρόπους εντάσσοντας στη διατροφή σου, τροφές και συμπληρώματα που είναι πλούσια σε:

  • Πικραλίδα
    Γενικά, τα πικρά βότανα και χορταρικά είναι τα πιο αγαπημένα των βοτανολόγων και αυτό επειδή η πικρή τους γεύση διεγείρει τις πεπτικές διαδικασίες. Έχει διουρητική και αποτοξινωτική δράση ενώ διεγείρει τις εκκρίσεις του ήπατος, του παγκρέατος και των εντέρων.
  • Ψευδάργυρο
    Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό ιχνοστοιχείο σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα. Ειδικότερα, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος σε ένα ένζυμο του ήπατος (αφυδρογονάση αλκοόλης), το οποίο διασπά το αλκοόλ σε λιγότερο τοξικές ουσίες. Αν πίνεις αλκοόλ καλό είναι να λαμβάνεις συμπληρώματα ψευδαργύρου.

  • Πράσινο τσάι
    Το πράσινο τσάι λόγω του ότι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος ενώ βοηθά στη μείωση του λίπους που αποθηκεύεται στο ήπαρ.
    Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  • Το σπανάκι, η λαχανίδα, η ρόκα περιέχουν μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης κι έτσι απορροφούν τις τοξίνες από το αίμα, εξουδετερώνουν βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες από εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα ενώ ενισχύουν την παραγωγή της χολής για την απομάκρυνση υπολειμμάτων από τα όργανα του σώματος και το αίμα.
  • Αγκινάρα
    Η αγκινάρα -και κυρίως τα φύλλα της- βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος ενώ μειώνει τη χοληστερόλη. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της χολής βοηθώντας στην αποβολή των εκκρίσεων της χολής γύρω από το ήπαρ οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.

  • Σκόρδο
    Μόλις μια μικρή ποσότητα αυτού του πικάντικου λευκού βολβού, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Το σκόρδο έχει επίσης μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών ενώσεων που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

  • Κουρκουμά
    Ο κουρκουμάς είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος, γι’ αυτό δοκίμασε να προσθέσεις λίγη ποσότητα στα φαγητά σου, για να βελτιώσεις τη λειτουργία και την αποτοξίνωση του συκωτιού σου. Ο κουρκουμάς είναι πολύ αποτελεσματικός, μιας και βοηθάει τα ένζυμα του ήπατος να αποβάλλουν τις καρκινογόνες ουσίες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό μέσω των τροφών.

  • Γαϊδουράγκαθο
    Το γαϊδουράγκαθο θεωρείται το κατεξοχήν σωτήριο βότανο για το συκώτι. Πράγματι, το 1968 Γερμανοί γιατροί ερευνητές, αφού διέκριναν στους σπόρους του γαιδουράγκαθου τρία ισχυρά ηπατο-προστετυτικά συστατικά, τη σιλιβινίνη, τη σιλιδιανίνη και τη σιλικριστίνη, κατέληξαν πως στο συγκεκριμένο βότανο ενυπάρχει μια ισχυρή δράση σε συνέργεια. Έδωσαν μάλιστα σε αυτά τα τρία συστατικά ένα όνομα. Το γενικό όνομα σιλυμαρίνη. Η σιλυμαρίνη λοιπόν, αυτό το τρίπτυχο στοιχείων, αποτελεί την καθοριστική αιτία για την αποτοξινωτική δράση του βοτάνου. H σιλυμαρίνη είναι η πιο ισχυρή προστατευτική για το ήπαρ ουσία που γνωρίζουμε. Η δράση της ανταγωνίζεται με τις τοξίνες του ήπατος συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των θανατηφόρων μανιταριών. H σιλυμαρίνη μεταβάλλει τη μεμβράνη των ηπατικών κυττάρων εμποδίζοντας την κίνηση των τοξινών μέσα στο όργανο. Έχει αποδειχθεί ότι η σιλυμαρίνη βελτιώνει την ανοσοποιητική δράση σε ασθενείς με κίρρωση, μετριάζει τα συμπτώματα των ηπατικών ασθενειών όπως τη ναυτία, την αδυναμία, την απώλεια όρεξης, την κόπωση και το άλγος. H σιλυμαρίνη αυξάνει την αναγέννηση των κυττάρων στο ήπαρ, καθώς διεγείρει τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή νέων ηπατικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλαιά κατεστραμμένα.

30 Απριλίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.