Το ήξερες ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και τον Διαβήτη;
Το ήξερες ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και τον Διαβήτη;

Το ήξερες ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και τον Διαβήτη;

Έλλειψη βιταμίνης D παρουσιάζουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η έλλειψή της παρατηρείται στο 50% του πληθυσμού κάθε ηλικίας και στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 80%. Εξ ου και τα τεράστια ποσοστά οστεοπόρωσης στη χώρα μας.

Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να προδιαθέτει ή να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και 2, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αλλά και για καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντηλιακών. Αναφέρουν μάλιστα, ότι ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10, μπλοκάρει σε ποσοστό 90% το επίπεδο της βιταμίνης D. 

Κύρια δράση της βιταμίνης D είναι να βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, έτσι ώστε να δομεί σωστά οστά και δόντια, με πολλές μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι είναι και ορμόνη, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της (80-90%) συντίθεται από το δέρμα με την επίδραση του ήλιου και ένα μικρό ποσοστό 10-20% το παίρνουμε ως βιταμίνη από τα τρόφιμα, κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, από τα αυγά και τα δημητριακά.

Φαίνεται ότι πράγματι η βιταμίνη D έχει να κάνει με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, αλλά επίσης και με τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και γενικότερα στις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η έλλειψη της βιταμίνης D προδιαθέτει ή δημιουργεί παράγοντες κινδύνου σε αυτές τις παθήσεις και αυτό προκύπτει από πολλές μελέτες των τελευταίων χρόνων και μάλιστα οι αναφορές στη βιβλιογραφία συνεχώς αυξάνονται, την ώρα που στην Ελλάδα το 50% του γενικού πληθυσμού, κάθε ηλικίας, έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D. 

Η συσχέτιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αν και ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί Αλτσχάιμερ, ωστόσο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Είναι αποδεκτό ότι είναι παράγοντας κινδύνου, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι η αιτία. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι το επίπεδο της βιταμίνης D θα πρέπει να είναι υψηλό σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Η μακροχρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης, μπορεί να αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης για νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ. Από τη νεανική ηλικία θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ποσότητα που είναι επαρκής για να έχουμε υγιή οστά μπορεί να μην είναι επαρκής για να ρυθμίσουμε όλα τα άλλα.

Στο ερώτημα ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο της βιταμίνης D που πρέπει να έχουμε; Οι ειδικοί το υπολογίζουν κάπου μεταξύ 30 έως 50  νανογραμμαρίων.

Μετά την ηλικία των 30, ξεκινά η φθορά των οστών την οποία μπορείς να αποφύγεις καταναλώνοντας ημερησίως 200 mg ασβέστιο σε συνδυασμό με μαγνήσιο. Ειδικά αυτή την περίοδο, που ο ήλιος βγαίνει με το σταγονόμετρο, λόγω χειμώνα, καλό θα είναι να εμπιστευτείς τα συμπληρώματα διατροφής.  

Για αυτό τον λόγο, η Solgar σου την παρέχει σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, από φυσικές πηγές και χωρίς πρόσθετα χρώματα αρώματα και συντηρητικά.

Ειδικότερα, η Vitamin D3 4000IU της Solgar:

  • Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τα οστά,
  • Ενισχύει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα,
  • Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
  • Προάγει την υγεία των οστών, των μυών και των δοντιών και συμβάλει στην ανάπτυξη και συντήρηση τους,
  • Συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του νευρικού συστήματος.

Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.